Autor
Emily Brontë
Emily Bronte (1818-1848) a fost un poet si romancier englez care a jucat un rol important in literatura victoriana. Toata viata sa profesionala s-a petrecut la ferma neramificata a familiei sale din Haworth in regatul angliei. Ea a fost al treilea dintre cei sapte copii si a absolvit Scoala Clergy si un loc de munca la Egerton House, o scoala din osham, Lancashire, impreuna cu sora ei, Charlotte.
Cea mai importanta carte scrisa de Emily Bronte a fost „Wuthering Heights” (1847), in care creeaza un roman excelent ce poarta elemente ale mitologiei, fiind si unul dintre cele mai apreciate romane produce de Bronte. Aceasta carte a devenit rapid un succes major, culminand cu un premiu Nobel pentru literatura in 1966.
Alte doua titluri importante scrise de Bronte sunt „Agnes Grey” si „The Tenant of Wildfell Hall” (1848). „Agnes Grey” nareaza povestea unei tinere menajere care lupta sa isi gaseasca un sens in lumeala ei. „The Tenant of Wildfell Hall” descrie existenta dificila si caracterul puternic al unei femei. Aceasta carte a devenit una dintre cele mai bine vandute romane ale lui Bronte.
Pe langa aceste doua romane , Emily Bronte a mai publicat elogioase poezii si poeme, opere care reflecta sentimentele si emoțiile sale profunde. In ultimii sai ani de viata, ea a publicat volumul de poezii „Poeme publice si private”. Acestea au fost publicate postum, la cateva saptamani dupa moartea sa, din cauza bolilor de plamani.
De-a lungul carierei, Emily Bronte a primit numeroase premii pentru produsele sale in America si Europa. Din anul 1966, revista Times Literery Supplement a acordat un premiu pentru cea mai buna selectie de poezii, numit in cinstea sa „Premiile Bronte". In anul 2020, ea a fost alesa primul laureat Harper Collins’ Little Bird Award pentru lirica sa excelenta.
Emily Bronte a lasat un legat important in lumea literaturii, prin toate romanele sale, poemele, poeziile si gandurile sale profunde despre lume si viata. Ea a demonstrat ca puterea femeilor poate schimba lumea si poate influenta oamenii sa-si reia propriile vieti.