Codul fiscal si Normele metodologice. Actualizat 9 februarie 2017

 

Publicat de: Editura Hamangiu

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Codul fiscal si Normele metodologice reuneste Codul fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 si Normele metodologice de aplicare a acestuia, care au fost integrate direct in textul codului, sub fiecare articol pe care il explica.

Tot la nivel de articol sunt indicate si ordinele emise de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala care contin dispozitii si proceduri date in aplicarea noilor reglementari, pentru a oferi cititorului posibilitatea de a lua cunostinta, dintr-un singur document, atat de textele Codului fiscal si ale Normelor sale metodologice, cat si de actele normative subsecvente, dar la fel de importante.

Au fost intocmite, totodata, o tabla de materii detaliata si un index ale Codului fiscal, spre a ajuta la cautarea si identificarea termenilor in cuprinsul textelor legale.

Editia de fata cuprinde textul la zi al celor doua acte normative, fiind avute in vedere cele mai recente modificari si completari ale Codului fiscal – care au intrat in vigoare sau se aplica din decembrie 2016, respectiv din ianuarie si februarie 2017 – aduse prin:
• O.U.G. nr. 9/2017, prin care s-a stabilit ca veniturile obtinute de catre persoanele care desfasoara activitati in cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale romanesti din strainatate nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale;
• Legea nr. 2/2017, care a adus doua modificari importante in privinta persoanelor care obtin venituri din pensii: scutirea de la plata impozitului pe venit a pensiilor mai mici de 2.000 lei si suportarea de la bugetul de stat a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru toate persoanele care obtin venituri din pensii;
• O.U.G. nr. 3/2017 referitoare, printre altele, la: scutirea de impozit pe venit a transferurilor dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor si terenurilor, mai mici de 450.000 lei; eliminarea plafonului reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut la care se calculeaza contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurari sociale de sanatate; ridicarea pragului pana la care o firma este considerata microintreprindere (de la 100.000 la 500.000 euro); stabilirea cotei de impozitare de 1% din venituri pentru microintreprinderile cu un salariat (aceeasi fiind cota si in cazul microintreprinderilor cu mai multi salariati, pentru cele care nu au salariati cota fiind mentinuta la 3%); scutirea de impozit pe profit, in primii 10 ani de activitate, a contribuabililor care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare; scutirea de la plata impozitului pe venit pentru salariatii sezonieri cu contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni ce desfasoara activitati dintre cele prevazute de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati (activitati privind hoteluri si alte facilitati de cazare, restaurante, baruri, catering si altele);
• O.U.G. nr. 84/2016 privind in special: extinderea aplicarii facilitatii de scutire de impozit a profitului reinvestit si asupra dreptului de utilizare a programelor informatice si aplicarea nelimitata in timp a acestei facilitati fiscale; stabilirea unui regim fiscal de deducere integrala a unor cheltuieli, atat la calculul impozitului pe profit, cat si al venitului net anual supus impozitului pe venit, efectuate de operatorii economici pentru elevii din sistemul de invatamant profesional si tehnic, precum si neimpozitarea beneficiilor primite de acesti elevi; reducerea valorii capitalului social pentru care persoanele juridice pot aplica optiunea pentru plata impozitului pe profit; reglementarea unui regim special pentru agricultori si alte dispozitii in materie de TVA; scutirea de la plata impozitelor pe cladiri, teren si mijloace de transport pentru bunurile detinute in comun cu sotii/sotiile de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate.

De asemenea, au fost incluse modificarile Normelor metodologice aduse prin H.G. nr. 47/2016, H.G. nr. 159/2016 si O.G. nr. 23/2016.

Cartea Codul fiscal si Normele metodologice este tiparita in format X4 (165x235 mm), pe hartie ofset si este bine legata, pentru a rezista cat mai bine utilizarilor multiple.

General
Anul 2017
Categorii Drept, Legislatie, Drept fiscal, Carti
Editura Editura Hamangiu
ISBN 9786062705640
Pagini 740 pagini

RECENZII Codul fiscal si Normele metodologice. Actualizat 9 februarie 2017

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie