Tapiserie romaneasca

de: Gabriela Moga-Lazar

 

Publicat de: Editura Institutul European

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!

Din cuprins:
- Prezentare de Jean-Louis Courriol si Florica Courriol;
- Tapiserii (108);
- Expozitii personale;
- Ecouri din presa;
- Revitalizarea tapiseriei - postfata de Gheorghe Macarie.

"Simpla urzeala devine un motiv care simbolizeaza cind miscatoare lanuri de griu, cind punti de legatura, cind neincaputul infinit. Firul la rindul sau da substanta florilor, pasarii in zborul spre inalt, dar si ideilor. Cea mai stralucita ilustrare a sublinierii ramine, desigur, intelegerea si realizarea artistica a ideii de geniu. Daca fizicieni si astronomi ai lumii au demonstrat o anumita directie a miscarii galactice, Haosul din care naste geniul Eminescu este o miscare inversa celei stiute. Geniului ii este proprie exceptia, fiindca el vine din nebanuite vremi pentru a dainui. Daca aceasta ar fi singura lucrare, chiar si atunci expozitia ar umple nu doar o sala, ci sufletele celor care o vad. Pentru ca ea ne spune cine sintem si cui apartinem."

L. SOITU

"In viziunea Gabrielei Moga Lazar tapiseria devine o arta de sinteza, insusindu-si un cimp ornamental vast, revendicabil nu numai covorului moldovenesc, ci si tuturor tesaturilor noastre, precum si ornamenticii celorlalte sectoare ale artei populare românesti. Stapinind un limbaj aparte si pe deplin constituit, tapiseriile expuse au tangente vizibile cu o arta vecina pictura. intilnim aceeasi aspiratie spre claritate, echilibrul in compozitie, masura si ritm, dar mai presus de toate, preocuparea vizibila de a armoniza culorile; nu atit energiile lor integrale, cit nuantele acestora."

Gh. MACARIE

"Dincolo de simbolurile si motivele traditionale, interpretate si transpuse intr-o creatie moderna, dincolo de ornamentatie si cromatica, ce perpetueaza modelul laicerelor românesti, cu totul si cu totul deosebite sint portretele. Gabriela Moga Lazar realizeaza portrete de o expresivitate remarcabila, de o sugestivitate impresionanta, greu de imaginat ca sint lucrate la razboi de tesut cu fir de lina. Ea foloseste procedeul traditional românesc un razboi de tesut vertical, la care lucreaza manual, cu fir de lina din care alege nuantele de gri naturale sau pe care o vopseste pentru a obtine culorile si tonalitatile de care are nevoie."

M. DELEANU

"Tapiseriile Gabrielei Moga Lazar reprezinta o etapa noua de creatie in evolutia si dezvoltarea artei populare românesti. Plecind de la laicerele si scoartele moldovenesti, care sint valori de patrimoniu cultural national, Gabriela Moga Lazar creeaza valori de arta autentica, aducind in contemporaneitate traditia multimilenara a artei populare românesti. [...] Tapiseriile sale continua traditia semnelor si simbolurilor, a ornamenticii scoartelor si laicerelor moldovenesti, pe care le imbogateste cu noi compozitii ornamentale, variante ale acelorasi motive stravechi."

E. PAVEL

General
Anul 2006
Autor Gabriela Moga-Lazar
Categorii Arta / Fotografie, Arta populara, Carti
Editura Editura Institutul European
ISBN 973-611-371-x
Pagini 116 pagini

RECENZII Tapiserie romaneasca de Gabriela Moga-Lazar

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie