Risc si afaceri

de: Elena Druica

 

Publicat de: Editura CH Beck

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Data aparitiei: 2006-10-30
Primul si al doilea capitol aduc in atentia cititorului conceptele de aleatoriu, incertitudine si risc, ca reprezentand elementele de baza ale oricarui studiu de profil. Se discuta asupra marimilor care caractezeaza riscul si se doreste familiarizarea cititorului incepator in domeniu cu cateva notiuni neaparat necesare de teroia probabilitatilor. Se aduc in discutie barierele psihologice pe care managementul intr-un mediu incert le creaza asupra intreprinzatorului, tarele comportamentale care il greveaza pe acesta din urma si nevoia de educatie economica menita sa ajute la depasirea acestor neajunsuri si la impletirea benefica a teoriei si practicii economice intr-un amalgam propice dezvoltarii afacerii. Nu sunt omise nici problemele pe care le genereaza incompatibilitatea dintre limbajul specialistului si perceptia intreprinzatorului si nici controversele daunatoare pe care diversi priceputi in domeniu le mediatizeaza intens, subminand astfel increderea micilor agenti economici in consultanta de profil. Se prezinta o clasificare a riscurilor care are marele avantaj de a pune in evidenta directii de actiune independente, fapt care va fi folosit in evaluarea riscului total la nivel de firma.
Capitolul al treilea prezinta intr-un limbaj accesibil o serie de metode si instrumente matematice menite sa ajute in procesul de evaluare a riscului si pune in evidenta masuri de risc pentru acele distributii de probabilitate particulare utilizate frecvent in practica asigurarilor. Au fost amintite cateva masuri alternative ale riscului, pentru ca se recunoaste existenta avantajelor si limitelor masurilor traditionale.
Capitolul al patrulea prezinta cititorului un model original nu prin constructie ci prin adaptare la o alta piata decat cea pentru care a fost creat. Cu referire la piata bunurilor de consum final sau intermediar a fost abordata problematica pretului intr-o maniera care pana acum a fost specifica mai degraba ingineriei financiare. In aceasta noua viziune, perfect functionala, s-a reusit adaptarea unui model de piata financiara pentru a determina modul in care intreprinzatorul poate maximiza rentabilitatea corespunzatoare vanzarilor la un nivel de risc dat, sau modul in care poate minimiza riscul pentru un nivel fixat al rentabilitatii.
Capitolul al cincilea abordeaza problematica riscului in viziune agregata. Desi intr-o evaluare statica, analiza medie varianta a permis un prim pas in elaborarea unui model de evaluare a riscului total la nivel de firma, pentru a carui functionalitate a fost esentiala clasificarea riscurilor din Capitolul al doilea. Aceasta lucrare nu a putut fi incheiata lasand impresia ca au fost rezolvate toate problemele privitoare la risc. Exista probleme grave, care vor necesita studii ample in perspectiva si colaborarea unor colective de specialisti din cele mai diverse zone ale stiintelor economice. Din acest motiv, Capitolul al cincilea se finalizeaza lasand deschise discutiei cateva directii fierbinti.
General
Anul 2006
Autor Elena Druica
Categorii Afaceri / Economie / Bani, Afaceri, Carti
Colectie Oeconomica
Editura Editura CH Beck
ISBN 978-973-655-992-0
Pagini 140 pagini
Format Softcover

RECENZII Risc si afaceri de Elena Druica

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie