Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2020

 

Publicat de: Editura Universul Juridic

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Fascinanta și, în același timp, tumultoasa ramură a dreptului civil – dreptul familiei ne conduce spre noi orizonturi, iar trecerea timpului nu face decât să ne scoată în evidență evoluția fulminantă a anumitor instituții care, în vremuri liniștite, poate, erau lăsate sub cupola nepăsării sau a lipsei întrebărilor.

Frumusețea acestei ramuri a dreptului rezidă în aceea că există posibilitatea unei analize neîngrădite a normelor juridice din diferite unghiuri, însă, cu toate acestea, figura centrală o reprezintă interesul superior al copilului.

De multe ori, răspunsul pe care îl căutăm atunci când navigăm prin labirintul legislativ aflat într-o continuă metamorfozare ne este oferit chiar de legiuitor, însă, având în vedere modul întortocheat de care a dat dovadă atunci când a ambalat dispozițiile legale sub cupola Codului civil, este nevoie de studii care, prin abnegația autorilor, să ne risipească incertitudinile.

Numărul 2/2020 al Revistei de Dreptul Familiei aduce în atenția Domniilor Voastre studii în care autorii, prin temeinice eforturi creative, reușesc să reunească teoria cu practica în materia dreptului familiei, transpunând astfel întreg volumul într-un lucrare cu un caracter preponderent aplicativ.

Chiar dacă unele explicații sau opinii exprimate nu vor fi unanim acceptate, cu siguranță acestea vor suscita discuții și dezbateri interesante într-un domeniu aflat în progres continuu.

Prezentul volum debutează cu editorialul „Singurătatea colectivă”, semnat de Domnul Cornel Udrea, scriitor și ziarist, în care ne este prezentată familia afectată de problemele și transformările actuale ale societății.

Articolul care deschide secțiunea „Studii” a acestui număr este semnat de Domnul avocat Vlad Ionuț Domocoș și reprezintă o continuare a celui apărut în paginile nr. 1/2020 al Revistei de Dreptul Familiei. Autorul, după introducerea desenată în Partea I a studiului, ne decriptează în articolul „Considerații privind instituția tutelei (II). Consiliul de familie – de la măreție la decădere” tainele instituției consiliului de familiei, evidențiind atât evoluția acesteia, cât și inadvertențele aplicării dispozițiilor legale prin raportare la realitatea faptică.

Chiar dacă, uneori, legiuitorul pare a fi rigid, în ceea ce privește procedura notarială a divorțului dă dovadă de înțelegere, lăsând soților posibilitatea împăcării prin menționarea, în mod expres, a unui termen de reflecție. Acest termen instituit de legiuitor este analizat în studiul „Regimul juridic al termenului de reflecție din cadrul procedurii divorțului pe cale notarială”, ce poartă semnătura Domnului notar drd. Alexandru-Victor Doroș și care analizează, într-o manieră personală, regimul juridic al termenului de reflecție, prezentând, totodată, numeroase argumente care să evidențieze caracterul flexibil al acestuia.

General
Anul 2021
Categorii Drept, Dreptul familiei, Reviste, Carti
Editura Editura Universul Juridic
ISBN 2668569802002
Pagini 392 pagini

RECENZII Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2020

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie