Pachet: Codul de procedura civila si Grile Procedura Civila. Admitere INM (2 carti)
de: Laurentiu Carstean, Vasile Bozesan, Elena Dobritoiu, Vali-Ionut Giurge
Publicat de: Editura Universul Juridic
Anunta-ma cand revine pe stoc!1. Codul de procedura civila
Oferim practicienilor și tuturor cititorilor un nou format al Codului de procedura civila, actualizat la zi, legat cu spirala și având o coperta necartonata, într-o ediție îngrijita de judecator Vasile Bozeșan, având și un comentariu introductiv realizat de acesta din urma privind Radiografia modificarilor Codului în perioada 2022-prezent.
Cuprinsul lucrarii
Codul de procedura civila cuprinde numeroase note ale coordonatorului, decizii RIL, decizii HP și decizii ale Curții Constituționale, precum și jurisprudența sintetizata a ICCJ, a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Totodata, Codul include corelații cu alte acte normative, iar în finalul sau cuprinde legislație conexa, utilizata frecvent în practica judiciara, respectiv: ► Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (extras); ► Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instanțelor judecatorești, precum și pentru pregatirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (extras); ► O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru; ► O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civila; ► O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor; ► Legea nr. 77/2016 privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite; ► Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
Puncte forte
Având coperta necartonata și legata cu spirala, Codul este extrem de ușor de folosit în studiul și în activitatea zilnice.
De asemenea, notele coordonatorului, inserate în cuprinsul Codului, ajuta atât la înțelegerea reglementarilor care pot ridica probleme în interpretare, cât și la o familiarizare cu modificarile operate în ultima perioada pentru aplicarea corecta, în timp, a prevederilor legale.
Totodata, indicarea tuturor deciziilor RIL, HP și CCR (obligatorii în aplicare) incidente, a unor soluții din jurisprudența instanței supreme și a instanțelor europene confera elemente suplimentare în interpretarea și aplicarea corecte ale prevederilor Codului.
Tot astfel, legislația conexa de la finalul lucrarii, reprezentând acte normative frecvent utilizate în practica judiciara (adnotate la rândul lor cu referințe utile), constituie un instrument indispensabil în activitatea practicianului.
Nu în ultimul rând, comentariul introductiv realizat de catre coordonator ofera o retrospectiva sintetizata și comentata a modificarilor Codului de procedura civila intervenite din anul 2022 pâna în prezent.
Public-ținta
Codul de procedura civila, în acest format, este destinat în primul rând practicienilor (judecatori, avocați, grefieri, executori judecatorești, notari, consilieri juridici), dar și studenților, precum și viitorilor candidați la concursurile/examenele pentru accederea în profesiile juridice, care pot gasi în prezentul Cod elemente, note, referințe sau soluții din practica utile în înțelegerea și aplicarea dispozițiilor de procedura civila.
2. Grile Procedura Civila. Admitere INM . Magistratura . Avocatura
Lucrarea este realizata de catre coordonator-autor (judecator/formator INM) împreuna cu trei absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii prin care, astfel, se îmbina experiența profesionala cu viziunea/perspectiva adaptata la realitatea actuala a modului de testare a candidaților la concursurile de admitere în profesii.
Din cuprins:
peste 700 de grile din materia procedurii civile circumscrisa tematicii pentru concursurile de admitere în profesiile juridice, în special INM/magistratura/avocatura;
grile de tip deschis, cu unul sau doua raspunsuri corecte, prin care se testeaza abilitatea cititorului de a sesiza diferențele și nuanțele care determina, în maniera decisiva, varianta de raspuns corecta;
raspunsuri și explicații detaliate privind raționamentul ce a stat la baza raspunsurilor, cu indicarea punctuala și exacta a textelor legale incidente, precum și a modului de interpretare a acestora din urma;
grile sistematizate pe instituțiile de drept procesual civil, astfel cum acestea sunt structurate în Codul de procedura civila.
Puncte forte:
grile adaptate la noua modalitate de testare în cadrul examenelor de admitere din ultimii ani la INM/magistratura/avocatura;
grile cu grade variate de dificultate (scazut-mediu-ridicat), utile pentru orice stadiu de pregatire;
o metodologie inedita de realizare a grilelor, în sensul ca acestea pot fi rezolvate prin raportare concreta la dispozițiile Codului de procedura civila;
explicații detaliate ale tuturor raspunsurilor, utile pentru înțelegerea materiei și asimilarea de informații;
grilele valorifica propria experiența a autorilor la examenul de admitere la INM, dar și abilitațile acestora dobândite în cadrul institutului;
nuanțele, subtilitațile, corelațiile și capcanele de interpretare pe care le ascund problemele juridice propuse prin grile provoaca cititorul și îl ajuta în înțelegerea adecvata a prevederilor Codului de procedura civila.
Public-ținta:
Lucrarea este destinata atât candidaților la concursurile/examenele de admitere în profesiile juridice (INM/magistratura/avocatura), cât și studenților, în demersul acestora de înțelegere și asimilare a informațiilor juridice privind procedura civila, precum și în activitatea de verificare/testare a cunoștințelor din aceasta materie.
General | |
Autor | Laurentiu Carstean, Vasile Bozesan, Elena Dobritoiu, Vali-Ionut Giurge |
Categorii | Drept, Drept civil, Examene drept, Carti |
Colectie | Pro Lege |
Editura | Editura Universul Juridic |
Pagini | 960 pagini |