Pachet (3 carti): Fise de drept civil. Persoanele, Partea generala si Dreptul familiei
de: Colectiv de autori
Publicat de: Editura Universul Juridic
Anunta-ma cand revine pe stoc!1. Fise de drept civil. Persoanele
După celebra formulă a lui Gaius, întregul drept de care ne folosim se referă fie la persoane, fie la bunuri, fie la acțiuni – Omne autem ius quod utitur, vel ad personas pertinet, vel ad res, vel ad actiones.
Dreptul persoanelor străbate toate ramurile dreptului deoarece persoana este în centrul tuturor activităților juridice. Codul civil român din 2009 a alocat acestei materii Cartea I, „Despre persoane” (art. 25-257), care stabilește dreptul comun al subiectelor de drept civil.
Lucrarea „Fișe de drept civil. Persoanele” tratează în titluri distincte acești actori ai dreptului văzuți în funcția lor juridică. Ea înfățișează într-o manieră sintetică și accesibilă dar riguroasă, consistentă și completă, problematica ridicată de subiectele dreptului civil.
Studiul este rodul eforturilor unui prestigios colectiv de cadre didactice ale Facultăților de Drept din Hexagon (București, Iași, Cluj, Sibiu, Timișoara, Craiova) și constituie un instrument de lucru util pentru studenți și absolvenți, dar vine și în sprijinul publicului larg dornic să descopere conceptele și soluțiile juridice din materia analizată.
În mod obișnuit, când vorbim despre persoană ne referim la persoana fizică (persoana umană). Aceasta ridică anumite probleme juridice esențiale la care răspunde acest volum: a) existența (nașterea, moartea) și capacitatea civilă (de folosință și de exercițiu); b) drepturile inerente ei și apărarea acestora (drepturi izvorâte din demnitatea ființei umane care pot privi atât integritatea fizică și psihică a persoanei, cât și drepturi care privesc valorile morale și sociale ale acesteia). Desigur că nu este lăsată în afara studiului imensa putere a medicinei în domeniul dreptului persoanelor (procrearea medical asistată, prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană, intervențiile asupra caracterele genetice, clonarea etc.); c) identificarea persoanei fizice (numele o desemnează, domiciliul o situează, starea civilă o identifică din punct de vedere juridic, civil) și d) ocrotirea ei.
Uneori persoana fizică poate fi sau deveni incapabilă, iar în aceste situații ea trebuie protejată. Reglementarea ocrotirii persoanei fizice are un suflu imens din care răzbat cele mai puternice și nobile sentimente: iubire și compasiune față de cel mic, față de cel mai slab și față de cel pe care viața l-a dezavantajat.
Pe de altă parte, dacă toate ființele umane vii sunt persoane, nu toate persoanele sunt ființe umane: persoanele juridice nu au o realitate biologică, însă ele au aptitudinea de a dobândi drepturi (patrimoniale și chiar unele drepturi nepatrimoniale) și de a-și asuma obligații, participând în nume propriu la circuitul civil și răspunzând cu bunurile proprii. Persoanele juridice sunt multiple și diverse. Volumul de față tratează toate aspectele juridice proprii acestor categorii de persoane, și anume: clasificarea și elementele constitutive ale persoanei juridice, identificarea, înființarea și capacitatea lor, reorganizarea și încetarea persoanei juridice.
Lucrarea este organizată sub formă de fișe iar acestea sunt structurate pe trei paliere: parte schematică, parte teoretică și parte practică. Prima parte prezintă schematic problematica expusă în rezumat în partea a doua, teoretică, iar partea practică cuprinde jurisprudență, spețe, minispețe, teste-grilă (inclusiv răspunsurile cu unele scurte explicații) și întrebări recapitulative. La sfârșitul volumului se regăsește, în mod firesc, o bibliografie generală.
2. Fise de drept civil. Partea generala
Studiul dreptului, in general, si al dreptului civil, in special, este provocator si stimulativ pentru ca „nu exista nimic mai putin cunoscut decat ceea ce toata lumea ar trebui sa cunoasca: legea” (Balzac). Dreptul civil, prin complexitatea lui, este cel care propune un pariu intelectual si spiritual si care confera rangul oricarui jurist.
Acest volum consacrat teoriei generale a dreptului civil (partii generale) este rodul eforturilor de sintetizare a acestei materii depuse de profesorii Facultatilor de Drept din Hexagon (Bucuresti, Iasi, Cluj, Sibiu, Timisoara, Craiova). El vrea sa ofere studentilor, in primul rand, dar si celor care vor sa patrunda in tainele acestui „mare ocean” care este dreptul civil, o deschidere spre studiul aprofundat al institutiilor dreptului civil si totodata sa-i ajute in pregatirea pentru examenele profesiei si ale vietii care ii asteapta: o investitie in viitor.
Astfel, sunt expuse: aplicarea legii civile in timp, raportul juridic civil, actul juridic civil (clasificare, conditii de valabilitate, modalitati, efecte), nulitatea actului juridic civil, prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor. Fisele sunt structurate pe trei paliere: partea schematica, partea teoretica si partea practica. Prima parte prezinta schematic problematica expusa in rezumat in partea a doua, teoretica, iar partea practica cuprinde jurisprudenta, spete, minispete, teste-grila si intrebari recapitulative.
Prof. univ. dr. Cornelia Munteanu
PARTEA SCHEMATICA
Lucrarea, organizata sub forma de 31 de fise, comporta elemente grafice deosebite, scheme, sub forma de diagrame care „vizualizeaza” structura fiecarei institutii, regulile elementare si notiunile fundamentale ale acestei ramuri de drept, menite sa faciliteze cristalizarea informatiilor, cuprinzand si observatii lamuritoare.
PARTEA TEORETICA
Sintezele de teorie prezinta intr-o maniera accesibila, succinta, dar consistenta elementele esentiale ale fiecarei teme.
PARTEA PRACTICA
Jurisprudenta reuneste cele mai relevante solutii din practica recenta a instantelor judecatoresti. Aplicatiile si exercitiile practice cuprind spete, ce prezinta cazuri practice pentru a fi analizate conform cerintelor, minispete si grille, cu cate trei variante de raspuns, dintre care una sau doua pot fi corecte, si cu scurte explicatii ale variantelor, precum si intrebari recapitulative.
PUBLICUL TINTA
Lucrarea se adreseaza:
- studentilor facultatilor de drept, in vederea pregatirii seminarelor si a examenului de an;
- candidatilor la examenele de admitere in profesiile juridice.
Toate acestea sunt concepute de catre colectivul de autori cu o vasta experienta didactica in asa fel incat sa fie de un real ajutor oricarui student sau absolvent, atat ca suport de exercitiu, cat si in autoevaluarea nivelului de pregatire.
DESCRIEREA AUTORILOR
CERCEL, SEVASTIAN - Este prof. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova, Departamentul de drept privat, titular de disciplina la materiile Drept civil. Partea generala, Drept civil. Persoanele si Drept civil. Drepturi reale.
MUNTEANU, CORNELIA - Este conf. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de drept privat, titular de disciplina la materiile Drept civil. Partea generala, Drept civil. Persoanele si Drept civil. Drepturi reale.
CALINESCU, IRINA-OLIVIA - Este lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova, Departamentul de drept privat, titular de disciplina la materiile Drept civil. Partea generala si Drept civil. Persoanele; judecator la Tribunalul Dolj.
DIACONESCU, SERBAN - Este conf. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Departamentul de drept privat, titular de disciplina la materiile Introducere in dreptul civil (Partea generala, Persoanele); avocat in Baroul Cluj, lector INPPA Cluj, Drept civil.
GAVRILESCU, LUIZA-CRISTINA - Este lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii „AL.I. Cuza” din Iasi, Departamentul de drept privat, unde preda la materiile Drept civil. Partea generala, Drept civil. Persoanele, Drept Bancar si Procedura Insolventei; avocat in Baroul Iasi.
ILIE, GEORGE-ALEXANDRU - Este conf. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, Departamentul de drept privat, titular de disciplina la materiile Drept civil. Partea generala si Drept civil. Persoanele; avocat in Baroul Bucuresti.
LAZAR, RALUCA-STEFANIA - Este asist. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de drept privat, unde seminarizeaza materiile Drept civil. Partea generala, Drept civil. Persoanele si Drept civil. Drepturi reale.
MOTICA, OANA-ANDREEA - Este lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, Departamentul de drept privat, unde preda materiile Drept civil. Partea generala si Drept civil. Succesiunile; notar.
PAZIUC, CRISTIAN - Este doctor al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si colaborator al Departamentului de drept privat, la disciplinele Drept civil. Teoria generala si Drept civil. Persoanele; avocat in Baroul Bucuresti.
3. Fise de drept civil. Dreptul familiei
Lucrarea Fișe de drept civil. Dreptul familiei este un excelent instrument de lucru ce vine in sprijinul tuturor celor care iși propun sa recapituleze materia dreptului familiei și se straduiesc sa obțina o perspectiva logica asupra instituțiilor acestei vaste și complexe discipline juridice.
CUPRINSUL LUCRARII
- sinteze de teorie
- jurisprudența
- aplicații și exerciții practice
PUNCTE FORTE
- sintezele de teorie, organizate sub forma de fișe, prezinta intr-o maniera accesibila, succinta, dar consistenta elementele esențiale ale fiecarei teme. Fișele comporta elemente grafice menite sa faciliteze cristalizarea informațiilor, cuprind observații lamuritoare și sunt insoțite de o serie de diagrame care „vizualizeaza” structura fiecarei instituții;
- jurisprudența reunește cele mai relevante soluții din practica recenta a instanțelor judecatorești;
- aplicațiile și exercițiile practice cuprind spețe și minispețe, cu variante de raspuns și scurte explicații ale variantei corecte, teste-grila, cu indicarea raspunsului corect, precum și intrebari recapitulative, toate acestea concepute de catre colectivul de autori cu o vasta experiența didactica in așa fel incat sa fie de un real ajutor oricarui student sau absolvent atat ca suport de exercițiu, cat și in autoevaluarea nivelului de pregatire teoretica.
PUBLICUL ȚINTA
Lucrarea se adreseaza:
- studenților facultaților de drept, in vederea pregatirii seminarelor și a examenului de an;
- candidaților la examenele de admitere in profesiile juridice.
DESPRE AUTORI
Emese FLORIAN – prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
Marieta AVRAM – prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București;
Marius FLOARE – asistent univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
Oana GHIȚA – conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova;
Codruța HAGEANU – conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
Lucia IRINESCU – conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
Adina R. MOTICA – conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara;
Cristina-Mihaela NICOLESCU – lector univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București.
General | |
Anul | 2020 |
Autor | Colectiv de autori |
Categorii | Drept, Drept civil, Dreptul familiei, Carti |
Editura | Editura Universul Juridic |