Manuscrisul de jad. Insemnari la Centenarul Marii Uniri

de: Valentin Marica

 

Publicat de: Editura Scoala Ardeleana

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
În era vidului, când se năruie atâtea rosturi și înțelesuri, Manuscrisul de jad își ia litera din ceea ce a rămas pur și nefalsificat în opera fiilor luminii. Stând în fața lui Dumnezeu, nu în umbra Lui, ca să nu se hulească lucrul nostru cel bun, ei au știut că omul (este replică din Evul Mediu întâmplător, piesa lui Romulus Guga) nu este o cârpă cu care să te ștergi pe frunte din când în când în istorie, ci e chiar istoria; ei, înaintemergătorii, trezind spiritul și făcându-ne, astfel, să recălătorim timpul prin crezul lor: Luminează-te și vei fi, voiește și vei putea! (Valentin Marica)

* * *

Valentin Marica (9 decembrie 1949, sat Zoreni, comuna Sânmihaiu de Câmpie, jud. Bistrița‑Năsăud) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș‑Bolyai, unde și‑a susținut și teza de doctorat cu tema Thanatosul ca ipostază a tragicului în literatura română. A fost profesor la Gimnaziul „Serafim Duicu” din Târgu‑Mureș, redactor al Radioteleviziunii Române, secretar literar al Teatrului Național din Târgu‑Mureș, lector universitar la Universitatea de Arte din Târgu‑Mureș, consilier al Direcției pentru Cultură Mureș. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, senior‑editor la Radio România Târgu‑Mureș, directorul Editurii Cezara și al Centrului de Studii Literare „Grigore Vieru”. A debutat cu versuri în revista Cronica, prezentat de poetul Mihai Ursachi.

A publicat: Cruci în deşert (Marele Premiu la Concursul Naţional de Poezie „Ion Minulescu”, 1999); Alluviuni‑Alluvia, ediţie bilingvă, română‑engleză, traducere de Virgil Stanciu, Ed. Dacia, 2000, cu ilustrația grafică a artistului Florin Strejac (Premiul Uniunii Scriitorilor); Ziua canonului (Premiul I la Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” de la Lancrăm, Alba Iulia, și Premiul Ministerului Culturii, 2001); Mâini de alint (Premiul Uniunii Scriitorilor – Filiala Mureș, 2001); Îndurarea amiezii (Marele Premiu la Festivalul Naţional de Poezie Religioasă „Credo”, 2007); În apa Duhului. Reporter în Ţara Sfântă (Marele Premiu la Concursul Naţional de literatură „Romulus Guga”, 2009); Vânători de inefabil, interviuri literare (Diploma de excelență a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, 2009); Iarba Golgotei (Premiul revistei Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, 2016); Schituri transilvane (2017).

Deține Premiul Uniunii Scriitorilor pentru emisiunile culturale‑radio, Premiul pentru Înalt profesionalism și Premiul Cel mai bun prezentator radio la Festivalul Internațional al Emisiunilor de Radio și Televiziune de la Ujgorod, Ucraina, Ordinul Andrei Șaguna acordat de Mitropolia Ardealului.

General
Anul 2018
Autor Valentin Marica
Categorii Fictiune, Eseuri, Istorie, Istoria romanilor, Biografii / Memorialistica, Istorie, Carti
Colectie Scoala ardeleana de eseistica
Editura Editura Scoala Ardeleana
ISBN 9786067973495
Pagini 346 pagini

RECENZII Manuscrisul de jad. Insemnari la Centenarul Marii Uniri de Valentin Marica

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie