Locuri comune. Clasa, anticomunism, stanga

de: Florin Poenaru

 

Publicat de: Editura Tact

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Florin Poenaru Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga : Cartea de față este rezultatul încercării de a gândi tranziția ca perioadă în sine și de a reflecta, în prezent, despre prezent. Ea propune o formă de practică teoretică ce vrea să distingă, în freamătul evenimentelor zilnice, imediate, structuri de durată, fiind un demers aflat la intersecția dintre știri și istoriografie – un alt nume care i s-a dat antropologiei sociale. Volumul cuprinde trei cronici contemporane. Prima, o incursiune în politica românească a tranziției, este o analiză a unor personaje-cheie ce au întruchipat la un moment sau altul, fără știrea sau voia lor, procese sociale structurale. A doua secțiune reprezintă o examinare oblică a ceea ce a fost anticomunismul românesc de după 1989 și se axează pe modul în care dosarele Securității au fost integrate ca sursă de date istorice și de judecată publică în cadrul anticomunismului, reliefând și contradicțiile insurmontabile pe care această opțiune politică și epistemică le-a generat. În fine, partea a treia oferă o istorie tematică și o interpretare politică a rearticulării stângii românești independente din perioada postcomunistă, explicând formele pe care această rearticulare le-a luat și antinomiile pe care le-a creat. Locuri comune, așadar – lucruri care ne privesc pe toți.

Din cuprins:

Clasă : Autobiografia lui Ion Iliescu / Adrian Năstase și PSD…ˆ – istoria unei neînțelegeri istorice / Traian Băsescu – adversarul capitaliștilor autohtoni / Victor Ponta – exponentul parvenitismului postcomunist / Klaus Iohannis – triumful voinței de provincie / Lupta anticorupție. De la uitarea capitalismului la suspendarea politicului / Dacian Cioloș – tehnocrație și alegeri fără democrație / Liviu Dragnea – politica în cheie locală și sfârșitul PSD…ˆ-ului (așa cum îl știam)

Anticomunism : Ce a fost anticomunismul postcomunist? / Secretul dosarelor Securității / Nostalgie, pedagogie, moarte /

Stânga (& feminism) : „Abundența săracilor” / Stânga în criză / Lupta din clasă / Goodbye, Lenin! / (& Feminism) Ce înseamnă bărbat feminist?

Florin Poenaru (n. 1983), doctor în antropologie socială al Central European University din Budapesta cu o teză despre relaţia dintre politică, clasă şi istorie în postcomunism. Între 2004 şi 2010 a activat ca observator electoral internaţional în diferite ţări postcomuniste. A coordonat volumele colective Epoca Traian Băsescu. România în 2004-2014 (împreună cu Costi Rogozanu; Tact, 2014) și Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil. Antologia CriticAtac 2013-2014 (împreună cu Vasile Ernu; Tact, 2014). Este coordonator al platformei CriticAtac

General
Anul 2017
Autor Florin Poenaru
Categorii Politica, Ideologii / Partide politice, Carti
Colectie Colectia de Strada
Editura Editura Tact
ISBN 9786068437842
Pagini 267 pagini

RECENZII Locuri comune. Clasa, anticomunism, stanga de Florin Poenaru

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie