Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Examen critic al Deciziilor Curtii Constitutionale
de: Catalin-Silviu Sararu
Publicat de: Editura CH Beck
Anunta-ma cand revine pe stoc!Despre lucrare
O apariţie unică în literatura juridică românească care oferă cititorului un instrument facil de acces la jurisprudenţa integrală a Curţii Constituţionale în materia Legii nr. 554/2004 comentată dintr-o perspectivă critică de drept comparat. Jurisprudenţa Curţii Constituţionale reprezintă un instrument indispensabil pentru aplicarea şi interpretarea prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ în conformitate cu reglementările constituţionale.
Comentariu critic
Comentariul critic al deciziilor Curţii Constituţionale oferă o viziune pragmatică şi o legătură cu doctrina de drept intern şi comparat, şi jurisprudenţa instanţelor de contencios administrativ. Nevoia acestei lucrări a fost resimţită din cauza numărului mare al deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională prin care s-au oferit viziuni şi interpretări nesupuse până în prezent vreunei analize ştiinţifice dintr-o perspectivă critică.
Fundament juridic - 235 decizii comentate
Pentru prima dată deciziile Curţii Constituţionale având ca obiect prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 sunt grupate pe tematici, analizate şi comentate, în scopul de a crea o privire de ansamblu asupra contenciosului constituţional în acest domeniu.
Din cuprins
- rolul Curţii Constituţionale de instanţă de contencios constituţional forţa juridică a deciziilor Curţii Constituţionale controlul exercitat de Curtea Constituţională condiţiile de admisibilitate a excepţiilor de neconstituţionalitate analiza deciziilor Curţii Constituţionale, structurate pe articolele legii analiză tematică a deciziilor structură de lege adnotată pentru o utilizare facilă textul Legii contenciosului administrativ actualizat şi consolidat conform ultimilor modificări legislative
- 235 de decizii ale Curţii Constituţionale comentate abordare interdisciplinară cu referiri la ştiinţele de ramură, în special la normele procesuale atât de drept intern, cât şi de drept internaţional viziune completă asupra Legii nr. 554/2004 (există decizii de admitere a excepţiilor de neconstituţionalitate care au modificat radical optica iniţială de reglementare a legiuitorului, de asemenea există decizii de admitere a excepţiilor de neconstituţionalitate care şi-au produs efectele după 45 de zile în condiţiile prevăzute de art. 147 alin. (1) din Constituţie şi au determinat modificarea legii), fiind indispensabilă pentru orice persoană interesată de prevederile Legii nr. 554/2004 instrument util pentru aplicarea şi interpretarea prevederilor Legii nr. 554/2004 în conformitate cu reglementările constituţionale familiarizarea cu practica Curţii Constituţionale în materie pentru toţi cei care doresc să ridice excepţii de neconstituţionalitate în domeniul contenciosului administrativ index cronologic al deciziilor Curţii Constituţionale identificarea rapidă a numărului deciziei Curţii Constituţionale în raport cu articolul din Legea nr. 554/2004 ample referinţe bibliografice
Autorul răspunde:
Mai este relevanta jurisprudenta Curţii Constituţionale având în vedere „Decăderea” excepţiilor de neconstituţionalitate?
„Este adevărat că prin Legea nr. 177/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală a României , începând cu data de 7 octombrie 2010, soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate nu mai suspendă judecarea cauzei. Deciziile Curţii Constituţionale prin care se admite excepţia de neconstituţionalitate invocate în cauze care s-au soluţionat între timp prin hotărâri judecătoreşti definitive pot constitui însă motiv de revizuire potrivit art. 509 alin. (1) pct. 11 C.proc.civ. Observăm că prevederile Legii nr. 554/2004 au constituit în continuare, şi după data de 7 octombrie 2010, obiectul verificării constituţionalităţii lor pe calea excepţiilor soluţionate de Curtea Constituţională (peste 50 de excepţii de neconstituţionalitate ridicate din care 3 admise). Din momentul în care ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate nu a mai determinat în mod automat suspendarea judecării cauzei, s-a observat pe ansamblu creşterea „profesionalismului” în motivarea excepţiilor, ceea ce a dus la creşterea procentului de admitere a acestora. Prin urmare, cel care doreşte sa ridice o excepţie de neconstituţionalitate trebuie să aibă la dispoziţie un material care să îi fundamenteze foarte bine argumentarea în raport cu practica jurisprudenţială a Curţii Constituţionale. De asemenea jurisprudenta Curţii Constituţionale rămâne un instrument indispensabil pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. în sprijinul acestor lucruri, Cartea propusă oferă o privire exhaustivă şi integrală asupra practicii jurisprudenţiale a Curţii Constituţionale în materia Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ însoţită de un comentariu critic”.
Despre autor
Doctor în drept, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, cu o bogată experienţă practică şi editorială.
General | |
Anul | 2015 |
Autor | Catalin-Silviu Sararu |
Categorii | Drept, Drept administrativ, Carti |
Colectie | Beck Varie |
Editura | Editura CH Beck |
ISBN | 9786061804344 |
Pagini | 400 pagini |