Istoria artei. Editia a 3-a

de: E. H. Gombrich

 

Publicat de: Editura Art

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
În lumea întreagă, cititorii de toate vârstele şi de toate tipurile au văzut în prof. Gombrich un adevărat maestru care îmbină cunoaşterea şi înţelepciunea cu talentul unic de a-şi exprima deschis dragostea profundă pentru operele de artă pe care le descrie.

Istoria artei îşi datorează popularitatea caracterului direct şi simplu al scrierii, precum şi priceperii autorului de a expune o naraţiune clară. Scopul său este acela de „a aduce o oarecare ordine, o anumită claritate în mulţimea de nume proprii, date şi stiluri care complică puţin lucrările mai specializate". Datorită cunoştinţelor despre psihologia artelor vizuale, Gombrich ne face să vedem istoria artei ca pe o „înlănţuire neîntreruptă de tradiţii încă vii, care leagă arta epocii noastre de aceea din vremea piramidelor."

„Aproape la fel de cunoscută ca Mona Lisa, Istoria artei a lui Sir Ernst Gombrich îmbină utilul cu plăcutul.” Pierre Rosenberg, director al Muzeului Luvru, Paris (1995)

„Este cel mai bine vândută carte despre istoria artei; şi nu e de mirare: este pe înţelesul tuturor, lucidă, o autoritate în materie, impresionând prin entuziasmul autorului." Sir Hugh Casson, Preşedinte al Royal Academy (1976-1984)

„O carte care, fiind citită de atâta lume, ar putea influenţa mentalitatea unei generaţii. Gombrich scrie într-o manieră sfătoasă şi apropiată. Poate limpezi în câteva cuvinte întreaga atmosferă a unei perioade." The Times Literary Supplement (recenzie la prima ediţie, 27 ianuarie 1950)

„Îi sunt extrem de recunoscător lui Ernst Gombrich. Am citit Istoria artei pe vremea când eram elev cu o mare curiozitate şi un interes crescând. Mi-a insuflat ideea rolului central al artei în experienţa umană. Combinând cunoştinţele vaste cu aprecierile personale, m-a încurajat să văd mai multe picturi şi sculpturi cu putinţă. Am recitit cartea de curând şi este la fel de impresionantă." Antony Gormley, sculptor (1994)

„A fost prima istorie a artei pe care am citit-o ca student la Arte. A fost o revelaţie şi n-am putut s-o las din mână. Mi-a deschis uşa către unele dintre cele mai măreţe realizări ale spiritului uman. Scrisă cu dragoste şi erudiţie, cu limpezime şi profunzime, este o lucrare fundamentală pentru aprecierea artei." Bridget Riley, artist (1995)

„Ca orice istoric de artă din generaţia mea, felul meu de a gândi pictura a fost în mare măsură modelat de Ernst Gombrich. Aveam 15 ani când am citit Istoria artei şi, la fel ca milioane de oameni după aceea, am simţit că mi s-a oferit harta unei ţări vaste şi, odată cu ea, încrederea de a explora mai multe, fără teama de a mă simţi copleşit." Neil MacGregor, director al National Gallery, Londra (1995)

„Ecuaţie: cunoaştere + ochi = Gombrich." Henri Cartier-Bresson, fotograf (1995)

General
Anul 2020
Autor E. H. Gombrich
Categorii Arta / Fotografie, Albume, Istorie, Critica si istoria artei, Istorie culturala si sociala, Carti
Editura Editura Art
ISBN 9786067107517
Pagini 688 pagini
Format Softcover
Traducator Nicolae Constantinescu

RECENZII Istoria artei. Editia a 3-a de E. H. Gombrich

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie