Globalizarea. Reflectii asupra guvernarii lumii in care traim

de: George Halarescu

 

Publicat de: Editura Topform

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Rândurile pe care le scriu în această carte nu au nicio pretenţie şi nu urmăresc să convingă pe nimeni cu privire la ceva şi nici nu vor să prezinte vreun adevăr. Ele sunt rezultatul unui demers al autorului de a înţelege şi a-şi explica lumea în care trăieşte.

Fenomenele sociale sunt foarte interesante, iar lumea omului este extrem de fascinantă, felul în care evoluam, trăim, ne schimbăm ne face mai diferiţi de cei care au trăit acum 2.000 de ani, deşi le semănăm izbitor.

Curajul, dreptatea, adevărul, libertatea etc. au rămas în continuare valorile de referinţă ale omului, deşi unele mijloacele şi instrumentele cu care operează în atingerea şi înfăptuirea acestor deziderate s-au schimbat profund.

Preocupare constantă pentru cunoaştere i-a adus omului beneficii nesperate vreodată, dar şi nenorociri, deoarece ştiinţa şi tehnologia rezultată în stăpânirea căreia a intrat s-a dovedit a fi o armă cu două tăişuri. Folosirea cunoaşterii şi a rezultatelor ştiinţei în scopuri diabolice, imorale îi vor aduce omului necazuri pe care e posibil să nu le poată depăşi sau provocări peste care să nu poată trece. Din acest motiv va trebui să privim ştiinţa cu scepticism şi tehnologia cu rezerve, adică mereu cu un ochi critic. Orice abordare dogmatică le va transforma într-un idol despotic.

(…) Încotro ne îndreptăm? Cum va fi viaţa noastră peste 30 de ani într-o lume în care ne îndreptăm cu o viteză uluitoare spre necunoscut? Vom supravieţui mai mult alergând şi mai puţin cugetând? Omul mai are timp de reflecţie? Va intra în colaps democraţia sau va reuşi să se adapteze schimbărilor impuse de economie şi de tehnologie? Globalizarea va reuşi să aducă bunăstarea şi să permită societăţilor deschise să asigure pacea? UE are vreun viitor?

Sunt doar câteva dintre întrebările care nu mi-au dat pace şi la care am încercat să răspund. Nu ştiu dacă răspunsurile sunt fundamentate, deşi am încercat să le argumentez. Dacă vor trece de testul timpului înseamnă că au fost corecte, dacă viitorul le va infirma înseamnă că voi fi constrâns să-mi revizuiesc optica asupra lumii în care trăiesc. Cert în această carte este faptul că aşa văd eu lumea acum şi cred că în viitor omul va reuşi să nu cadă sub nicio tiranie, nici cea a ştiinţei ori a tehnologiei şi nici a vreunei elite care vremelnic dispune de putere economică ori politică.

General
Anul 2020
Autor George Halarescu
Categorii Filosofie / Logica, Politica, Globalizare, Filosofie politica, Carti
Editura Editura Topform
Format Softcover

RECENZII Globalizarea. Reflectii asupra guvernarii lumii in care traim de George Halarescu

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie