Pasionat de biologie, istorie, mitologie și cinematografie, a abordat o multitudine de teme, experimentând cu un spectru larg de curente, specii și stiluri, de la realism istoric, la SF&F și la flash fiction și nuvele manieriste, la realism magic și roman postmodernist. Prozele scurte, precum și aprecieri critice despre opera sa, au apărut în reviste culturale precum: Convorbiri Literare, Viața Românească, Plumb, Observator Cultural, Salonul Literar, Oglinda Literară, Pro Saeculum, Spații Culturale, Contact Internațional, Revista de Suspans, Fantastica, Imago Mundi, Faleze de Piatră, UZP, Vulturul, Gazeta SF și EgoPHobia.
Scrierile sale au primit Premiul Miorița (2008) și Premiul Vrancea Literară (2013; 2016) și au fost nominalizate la Premiul COLIN (2017) și la Premiul AntareSFest (2018).
***
Cosmopolit, cult, pasionat de arta cinematografică și bun cunoscător al subtilităților tehnicilor literare, George Cornilă se folosește de toate abilitățile și pasiunile lui pentru a ne oferi o scriitură complexă, superb stilizat, în care fiecare detaliu spune o poveste și în care fiecare personaj ne cheamă să-i fim martori la existență.
Andreea Sterea, Editor Crux Publishing
Despre carte
Expurgo este o flawed utopia cu frânturi de cyberpunk, biopunk și satiră, parțial documentar, parțial live action, explorând implicațiile sociale, politice și economice ale noii Lumi Luminate, însă mai presus de toate, este o carte-manifest care trasează coordonatele unui univers reconstruit în jurul ideii de cultură. Într-un fel, un Fahrenheit 451 răsturnat, cu influențe de Orwell, Huxley și Philip K. Dick.
În viitorul apropiat, societatea a evoluat către eradicarea inculturii. Educația și bunele maniere sunt impuse prin lege, iar individul, pentru a deveni cetățean, trebuie să treacă o serie de teste culturale. Cei care încalcă legea sunt trimiși în lagăre de reeducare, cei care se opun sunt executați. Serviciul de Apărare Intelectuală (SAI) are operativi pretutindeni, soldați insensibili, modificați genetic și manipulați chimic, cu abilități fizice și cognitive superioare.
II-22, un operativ din a doua generație, este trimis într-o misiune pentru a se infiltra, în postură de dezertor, în ascunzătoarea Rezistenței Împotriva Culturii, cu scopul de a-l asasina pe liderul rebelilor.
Îi însoțim pe II-22 și pe plebeea Morgana printr-o metropolă ciclopică, urmărind intrigați știrile futuristice ale Agenției de Presă a Sectorului 10 (primul furt de carte din ultimii cincizeci de ani, descoperirea unei planete din totum și a unui drog extraterestru, apariția unei noi monede – gigabitul–, clonarea dinozaurilor, crearea unicornilor artificiali, primul robot cu emoții umane, întâiul pas spre nemurire, colonizarea și culturalizarea cosmosului, atacurile teroriste ale călugărilor Ordinului celor Patru Sfinți Călare, găsirea unui virus mortal în cadavrul înghețat al unui yeti și multe, multe altele). Trăim nopțile la o periferie similară vechiului Kowloon Walled City, suntem martori la o revoltă apocaliptică a rebelilor și la o reimaginare fără precedent a lumii noastre.
Violență, cultură, iubire. Ce se întâmplă cu II-22 când este pus față în față cu sentimentele umane și descoperă plăcerile unei vieți în afara regulilor stricte ale Serviciului?
***
Dincolo de virtuțile unei scriituri alerte, adecvate rețetelor de succes – acţiune, suspans, inventivitate –, puterea cărții lui George Cornilă se alimentează din sursele sensurilor profunde care depășesc standardele multor creații science fiction, generând potențial de universalitate.
În primul rând, nocivitatea excesului de orice fel, de oricare tabără a eternei bătălii bine-rău ar fi el exersat.
Expurgo evidențiază, de asemenea, prin efortul autorului de a sonda profunzimile implicațiilor, că binele, oricum l-am cunoaște, aduce cu sine și o sămânță de rău, care trebuie vegheată permanent.
În fine, răsplata acestui roman special, la răscrucea genurilor de succes, este convingerea că oricât de departe ne-am rătăci în viitor, prin oricâte încercări ori singularități, ne rămân, poate până la moartea universului, valorile umane imuabile.
Acestea sunt elemente care scot cartea lui George Cornilă din limitele insolitului ca simplă curiozitate și îi dau un imbold către marea literatură.
Dănuț Ungureanu
***
O imaginație minunată? Acea complexitate socială în crearea unei noi lumi? Acțiune surprinzătoare care te ține cu răsuflarea tăiată? Toate acestea le puteți regăsi în Expurgo. Și chiar mult mai mult!
Costi Gurgu
General | |
Anul | 2019 |
Autor | George Cornila |
Categorii | Science-Fiction, SF / Fantasy, Carti |
Colectie | Sci-fi |
Editura | Editura Crux Publishing |
ISBN | 978-606-9027-01-1 |
Pagini | 168 pagini |
Format | Softcover |