Demiurgul si alte studii traditionale
de: Rene Guenon
Publicat de: Editura Herald
Anunta-ma cand revine pe stoc!Cartea ofera o viziune de ansamblu asupra gnosticismului si a altor traditii spirituale, propunand o abordare filosofica si metafizica a cautarii spirituale. In acest volum René Guénon abordeaza mai multe subiecte, printre care, istoria si filosofia gnostica, notiunea de Demiurg, semnificatia simbolurilor si alegoriilor folosite de gnostici si alte traditii spirituale, importanta experientelor mistice in cautarea spirituala.
Descopera istoria si evolutia spirituala a omenirii dintr-o perspectiva guenoniana asupra filosofiei si intelegerii gnostice, si a influentei acesteia asupra altor traditii spirituale si culturale.
Fie ca sunteti un cautator al adevarului, un pasionat de filosofie sau pur si simplu un cititor curios, puteti considera opera lui René Guénon o calauza de nadejde in intelegerea temelor majore precum metafizica, traditia, simbolismul sau gnosticismul. In cele peste 30 de volume pe care le semneaza, René Guénon readuce la viata Philosophia Perennis , intelepciunea primordiala, perena si universala care se afla la baza tuturor traditiilor religioase si metafizice ale omenirii, oferindu-ne astfel un instrument eficient pentru a intelege lumea in care traim.
In cartea de fata, Guénon abordeaza cu o claritate remarcabila intrebari fundamentale precum:
• De ce exista Bine si Rau?
• Care este raportul dintre Divinitate si Numere?
• Cat de mult se apropie stiintele de Adevar?
• Ce valoare poate avea analiza si cunoasterea unor curente filosofice ca rationalismul, intuitionismul si pragmatismul?
• Care sunt diferentele semnificative de gandire dintre Orient si Occident?
• Care este raportul intre traditie si civilizatie?
• Cum ne alegem profesia astfel incat sa traim o viata cu sens?
Pe cat de diverse sunt temele si intrebarile propuse, cautarea raspunsurilor urmareste sa redefinesca o serie de concepte esentiale pentru centrarea si dezvoltarea spirituala a omului modern oferindu-i astfel repere de viata autentice si exacte.
Citind opera lui Guénon veti putea sa descoperiti lumina autentica a Traditiei, veti putea sa intelegeti profunzimea si semnificatia simbolurilor si sa descoperiti adevarul ascuns dincolo de aparente. Viziunea sa asupra lumii ne ajuta sa ne intelegem locul si rostul nostru atat in propria viata, cat si in Univers.
*
„In conceptia traditionala, [...] fiecare trebuie in mod firesc sa indeplineasca functia pentru care este destinat prin insasi natura sa; si aceasta functie nu poate fi indeplinita de un altul fara ca sa rezulte de aici o grava dezordine, ce isi va avea repercursiunea sa asupra intregii organizari sociale din care face parte; mai mult, daca o asemenea dezordine ar ajunge sa se generalizeze, ea va avea efecte chiar asupra mediului cosmic, toate lucrurile fiind legate intre ele conform unor riguroase corespondente.”
„Astfel, dat fiind ca mijlocul nu poate fi luat drept scop, iubirea de intelepciune nu poa-te constitui intelepciunea insasi. Si, pentru ca intelepciunea este in sine identica adevaratei cunoasteri interioare, se poate spune ca aceasta cunoastere filosofica nu e decat o cunoastere superficiala si exterioara. Ea nu are, asadar, in ea insasi si prin ea insasi, o valoare proprie, ci constituie doar un prim stadiu pe calea cunoasterii superioare si adevarate care este intelepciunea.”
René Guénon
CUPRINS
Cuvant introductiv 9
Cuvant inainte 33
Partea intai
METAFIZICA SI COSMOLOGIE
I Demiurgul 39
II Monoteism si angelologie 56
III Spirit si intelect 61
IV Ideile eterne 67
V Tacere si solitudine 71
VI "Cunoaste-te pe tine insuti" 77
VII Observatii asupra producerii numerelor 86
Partea a doua
STIINTE SI ARTE TRADITIONALE
I Initierea si meseriile 99
II Observatii asupra notatiei matematice 106
III Artele si conceptia lor traditionala 128
IV Conditiile existentei corporale 135
Partea a treia
DESPRE CATEVA ERORI MODERNE
I Despre pretinsul "empirism" al anticilor 161
II Raspandirea cunoasterii si spiritul modern 167
III Superstitia "valorii" 172
IV Simtul proportiilor 180
V Originile mormonismului 186
VI Gnoza si scolile spiritualiste 201
VII Despre o misiune in Asia Centrala 237
VIII Stiinta profana in fata doctrinelor traditionale 247
René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.
Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia.
Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles .
In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles , corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa.
Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.
Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.
Mircea A. Tamas
General | |
Anul | 2023 |
Autor | Rene Guenon |
Categorii | Filosofie / Logica, Filosofie generala, Carti |
Colectie | Philosophia Perennis |
Editura | Editura Herald |
ISBN | 9786306550166 |
Pagini | 256 pagini |
Format | Softcover |