Revista este indexată în baze de date internaţionale (BDI)
- CEEOL – Central and Eastern European Online Library HeinOnline - Legal Research Database
Rubricile de Actualitate europeană şi Actualitate internaţională corespunzătoare lunii iunie 2015 aduc în prim plan principalele activităţi de la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, dar şi evenimentele de interes internaţional. Cele două rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof. Bogdan Aurescu. Dreptul afacerilor
Articolul Regimul juridic al contractului de comision în lumina noului Cod civil , semnat de lector univ. dr. Andreea-Teodora Stănescu, propune spre analiză contractul de comision sub toate aspectele sale: sediul materiei, aspecte de drept tranzitoriu, calificarea unui contract drept contract de comision, părţile, încheierea contractului, caractere juridice, efecte, răspunderea fundamentată pe nerespectarea contractului şi încetarea contractului.
Articolul Particularităţi ale contractelor de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale , semnat de drd. Laura-Valeria V. Malinetescu, îşi propune într-o primă fază să realizeze o scurtă şi punctată analiză juridică a contractelor de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale care stau la baza derulării relaţiilor contractuale – motoare ale sistemului de asigurări sociale de sănătate – în raport cu contractul de furnizare astfel cum acesta este definit şi reglementat prin noul Cod civil5, şi a instituţiilor juridice – cesiunea de creanţă şi ipoteca asupra creanţelor, pentru ca ulterior să se poată concluziona cu privire la opozabilitatea acestora în faţa caselor de asigurări de sănătate.
Drept privat
Articolul Consideraţii privind calitatea procesuală în litigiile dintre consumatori şi profesionişti , semnat de lector univ. dr. Mădălina Dinu, relevă faptul că specificul litigiilor ce implică profesioniştii a determinat adoptarea de către legiuitor a unor reguli procedurale specifice privitoare la calitatea procesuală activă ori pasivă. Aceste reguli speciale sunt în realitate derogări de la aspectele legale în litigiile ce nu implică profesionişti şi au ca efect posibilitatea introducerii unor acţiuni cu un cadru procesual extins, o extindere a efectelor hotărârii judecătoreşti în cadrul acţiunilor colective, facilităţi în ceea ce priveşte taxele judiciare de timbru, respectiv un regim derogator în privinţa cheltuielilor de judecată.
Drept public
Articolul Diplomaţia parlamentară în statele membre ale Uniunii Europene. Aspecte de drept comparat , semnat de dr. Marian Enache, oferă o analiză detaliată a conceptului de diplomaţie parlamentară ca instrument principal de înfăptuire a relaţiilor internaţionale ce reprezintă ansamblul mijloacelor şi activităţilor specifice utilizate de un stat pentru realizarea politicii externe. Articolul cuprinde şi o analiză comparativă între diplomaţia parlamentară şi cea guvernamentală prin evidenţierea avantajelor, criticilor sau a capcanelor pe care le presupune diplomaţia parlamentară. Nu în ultimul rând, analiza de drept comparat la nivelul statelor Uniunii Europene constituie un punct de interes major pentru cititor.
Drept penal
Articolul Excesul neimputabil şi circumstanţa atenuantă a provocării , semnat de conf. univ. dr. Cristina Rotaru, tratează problema supusă discuţie din punct de vedere jurisprudenţial, fiind supuse analizei numeroase hotărâri ale instanţelor din România. în practica judiciară se reţine de multe ori incidenţa textului privind circumstanţa atenuantă a provocării prin invocarea faptului că atacul nu prezenta un pericol grav pentru valorile ocrotite sau a faptului că atacul nu mai era unul actual, fără a se face o analiză a valorii ameninţate şi a celei lezate, a aspectului dacă atacul mai era unul în desfăşurare sau unul consumat.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CJUE, IPI – mai-iunie 2015.
In cadrul rubricii Instrumente, conf. univ. dr. Titus Corlăţean face o incursiune în jurisprudenţa CEDO, cu accent asupra executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului privind România în materia imobilelor naţionalizate, fiind supuse analizei cauzele: Brumărescu contra România, Maria Atanasiu şi alţii contra României, Preda şi alţii contra României.
Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic şi un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
General | |
Anul | 2015 |
Categorii | Drept, Jurisprudenta, Carti |
Colectie | Curierul Judiciar |
Editura | Editura CH Beck |
Pagini | 44 pagini |