Curierul Judiciar, Nr. 3/2011

 

Publicat de: Editura CH Beck

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Numărul de Martie al Revistei Curierul Judiciar debutează cu Editorialul semnat de conf. univ. dr. Ştefan Deaconu, Dreptul de a ne revizui Constituţia : „Oare, cetăţenii au dreptul de a cere revizuirea Constituţiei? Sunt ei în măsură să aprecieze cu privire la ceea ce este şi ceea ce ar trebui că conţină o Constituţie? Un jurist francez aprecia la începutul secolului al XX-lea că «Oricare ar fi autoritatea morţilor, ea n-ar putea înlănţui pe cei vii. Suveranitatea naţională nu este a oamenilor de altădată, ci a celor de azi. Un popor are un drept imprescriptibil la revizuirea Constituţiei»”.

Rubrica Curier legislativ subliniază cele mai importante modificări legislative din perioada 14 februarie – 15 martie 2011, incluzând deciziile CEDO, RIL-urile admise şi publicate, precum şi o selecţie a actelor publicate în Monitorul Oficial al României.

Radu Chiriţă comentează decizia CEDO în cauza Colegiul Consilierilor Juridici Argeş c. România , hotărâre care vine să pună punctul pe “i” într-o zonă cu carenţe majore pentru jurisprudenţa noastră: cea a formalismului excesiv şi a interpretării aproape exclusiv gramatic a textelor de lege, uitând de scopul normei interpretate.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curţii de Apel Timişoara, Secţia comercială realizat de Judecător dr. Csaba Bela Nász cu privire la numirea unui expert pentru întocmirea raportului scris asupra proiectului de fuziune.
- articolul semnat de consilier juridic drd. Dragoş Călin tratează limitarea dreptului de deţinere la 1% din capitalul social al S.I.F.-urilor, precum şi libertatea de circulaţie a capitalurilor din perspectiva reglementării europene.

• Drept privat
- comentariul unei decizii a Tribunalului Argeş, Secţia civilă realizat de Judecător Viorel Terzea referitor la servitute de trecere convenţională şi opozabilitate faţă de succesorul cu titlul particular al proprietarului fondului aservit.
- articolul semnat de Conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcăş Costea face o trecere în revistă a normelor internaţionale cu privire la migraţia forţei de muncă şi a convenţiilor şi recomandărilor Naţiunilor Unite şi OIM în domeniul protecţiei sociale a salariaţilor migranţi.

• Drept public
- Drd. Dumitru Daniel Şerban comentează două sentinţe ale Tribunalului Călăraşi, Secţia civilă prin care s-a declinat competenţa către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în cursul soluţionării cauzei.
- articolul semnat de Asist. univ. drd. Mădălina-Elena Mihăilescu, în care este dezbătută sancţiunea contravenţională a desfiinţării lucrărilor şi aducerii terenului în starea iniţială, autorul susţinând necesitatea apariţiei în România a unui Cod al construcţiilor.

• Drept penal
- Lector univ. dr. Anamaria Groza, Lector univ. dr. Vali Ştefania Ileana Niţă comentează o sentinţă a Judecătoriei Strehaia, susţinând că prin aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi sunt încălcate implicit norme privind reabilitarea.
- articolul semnat de Asist. univ. dr. Andrei Zarafiu tratează unele dispoziţii tranzitorii şi finale prevăzute de Legea nr. 202/2010

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, IPI – ianuarie 2011.

ELSA Bucureşti prezintă în articolul De ce alegem dreptul? motivele care menţin interesul studenţilor de a continua studiile de drept şi de a continua profesarea unei meserii legate de domeniul juridic.

General
Anul 2011
Categorii Reviste si almanahuri, Reviste Drept, Carti
Editura Editura CH Beck
Pagini 60 pagini

RECENZII Curierul Judiciar, Nr. 3/2011

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie