Curierul Judiciar, Nr. 2/2011

 

Publicat de: Editura CH Beck

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Editorialul din acest număr al Revistei Curierul Judiciar este semnat de prof. univ. dr. Simina Tănăsescu, Cât costă Constituţia României? : „Deşi aparent contradictorii, normele juridice conţinute în art. 1 şi art. 135 din Constituţia României sunt perfect conciliabile şi pot fi interpretate astfel încât să permită dezvoltarea unei activităţi statale de punere în aplicare a Constituţiei care să nu coste mai mult decât ar costa nerespectarea ei. Pentru acesta este suficient ca semnificaţia tehnic-juridică a reglementării să fie corect înţeleasă şi pusă în aplicare cu bună credinţă”.

Rubrica Curier legislativ subliniază cele mai importante modificări legislative din perioada 16 ianuarie 2011 – 13 februarie 2011, incluzând deciziile CEDO, o selecţie a actelor publicate în Monitorul Oficial al României, precum şi o selecţie a proiectelor legislative aflate în lucru în Parlament.

Asociaţia de Studii în Dreptul Constituţional şi Drepturile Omului (ASDCDO) prezintă decizia CEDO în cauza Iorga ş.a. c. România din 25 ianuarie 2011, hotărâre care completează peisajul multora din ultimele hotărâri ale Curţii care vizează instituţiile penitenciare române şi tratamentul deţinuţilor, punctând atât probleme care ţin de condiţiile de detenţie, cât şi probleme care vizează tratamentul medical al deţinuţilor şi agresiunile la care sunt supuşi aceştia.

în cadrul rubricii Organizare judiciară judecătorul Mihai Viorel Tudoran face o prezentare a propunerilor privind modificări ale unor regulamente emise de către Consiliul Superior al Magistraturii, demers generat de constatările legate de faptul că activitatea de elaborare şi modificare a regulamentelor care vizează funcţionarea sistemului judiciar a determinat multe controverse în rândul magistraţilor, mulţi dintre aceştia căzând „victime” reglementărilor lacunare, confuze sau uneori de-a dreptul incorecte regăsite în aceste norme legale având rang juridic inferior.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curţii de Apel Craiova, Secţia comercială, realizat de prof. univ. dr. Smaranda Angheni cu privire la opoziţia reglementată de dispoziţiile art. 31-32 din Legea nr. 31/1990.
- articolul semnat de lector univ. dr. Gina Orga-Dumitriu şi procuror dr. Laurenţiu Sorescu reprezintă concluziile formulate în cadrul Proiectului Centrului de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, seria Consultări Europene (CSDE-SCE-11) având ca obiect formularea unui punct de vedere referitor la Cartea Verde a Comisiei privind opţiunile de politică în perspectiva unui drept european al contractelor pentru consumatori şi întreprinderi.

• Drept privat
- comentariul unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, realizat de avocat Cătălina Dicu şi avocat Alexandru Moise referitor la regula unanimităţii coproprietarilor în formularea unei acţiuni în revendicare.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcăş Costea face o trecere în revistă a standardelor internaţionale minime de coordonare a sistemelor de securitate socială.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Cristina Popa Nistorescu cuprinde o analiză a efectelor contractului de comision în dreptul comparat (dreptul elveţian, italian, francez, anglo-american, român).

• Drept public
- conf. univ. dr. Emanuel Albu comentează o decizie a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind exercitarea dreptului de apreciere de către autoritatea publică şi a controlul judiciar al instanţei de contencios administrativ.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Cristian Ionescu conţine unele reflecţii pe marginea art. 112 din Constituţia României, republicată.

• Drept penal
- procurorul Cristian-Valentin Ştefan comentează o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş privind infracţiunea de neexecutare a unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă şi necesitatea instituirii unei condiţii de timp în cazul acestei infracţiuni.
- partea a patra a articolului semnat de Judecător drd. Mihail Udroiu priveşte modificările legislative aduse în materie penală şi procesual penală prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – decembrie 2010.

La rubrica Instrumente drd. Ramona Apostol accentuează eficienţa legislaţiei europene ca instrument de promovare a politicilor europene în cazul importurilor de lemn legal.

ELSA Bucureşti: ELSA Concept Store

General
Anul 2011
Categorii Reviste si almanahuri, Reviste Drept, Carti
Editura Editura CH Beck
Pagini 60 pagini

RECENZII Curierul Judiciar, Nr. 2/2011

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie