Numărul din luna octombrie al Revistei Curierul Judiciar vă propune subiecte de maximă importanţă juridică.
Editorialul din acest număr este semnat de dl. Radu Geamănu şi dl. Sorin Tănase, reprezentanţii României la Conferinţa Părţilor la Convenţia Naţiunilor Unite privind combaterea criminalităţii organizate transnaţionale, care a avut loc în perioada 6-10 octombrie la Viena. Participarea reprezentanţilor României la acest eveniment a constituit o experienţă deosebit de utilă, în contextul în care ţara noastră este parte la Convenţie încă din anul 2002, dar şi prin prisma faptului că actualmente România deţine preşedinţia COP, ideile diriguitoare degajate în urma desfăşurării reuniunii plenare amintite alcătuind o bază de date utilă atât din perspectiva evaluării cadrului legal naţional în vigoare în materia incriminării participării la un grup infracţional organizat, respectiv a răspunderii penale a persoanei juridice, cât şi prin prisma conturării unei practici unitare la nivel internaţional privind aplicarea prevederilor Convenţiei.
Rubrica Dialoguri aduce în prim plan un subiect de maximă actualitate privind aplicarea art. 101 şi 102 TFUE. Tema predispune la abordare inter naţională, întrucât este vorba despre o temă de aplicabilitate a dreptului Uniunii Europene. Pe de altă parte, tema este şi de interes punctual, ca să spunem aşa, la nivel naţional, întrucât practica recentă arată că piaţa europeană este, într-adevăr, o piaţă comună şi că activităţile concurenţiale în piaţă tind să afecteze pe concurenţi, nu neapărat din interiorul aceluiaşi stat, cât la nivelul întregii Uniuni.
In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna septembrie 2014, inclusiv decizii ale Curţii Constituţionale, decizii ale înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi decizii CEDO publicate în Monitorul Oficial al României.
Rubricile de Actualitate europeană şi Actualitate internaţională corespunzătoare lunii septembrie aduc în prim plan principalele activităţi de la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, dar şi evenimentele de interes internaţional.
Având în vedere recenta intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, cât mai ales a celui de procedură penală, conf.dr. Aurelia Cotuţiu propune spre analiză un articol dedicat unificării practicii judiciare prin intermediul hotărârilor prealabile în materiile dreptului civil şi penal. Mecanismul hotărârii prealabile este destinat să atenueze şi să elimine din mediul juridic dezavantajul practicii judiciare diverse, apelând la instanţa supremă, prin intermediul completelor învestite, în ultimă instanţă, cu soluţionarea unor cauze, pentru a statua asupra chestiunilor de drept material şi procesual esenţiale, ivite în litigiile civile şi penale, cu privire la care nu s-a conturat o jurisprudenţă constantă şi nici nu s-a statuat la cel mai înalt nivel jurisdicţional.
In completarea acestui articol, veţi regăsi în paginile revistei şi cele două Ghiduri pentru formularea unei sesizări prealabile publicate pe siteul înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Dreptul afacerilor
Articolul Efectele modificării societăţii conform Legii nr. 31/1990 , semnat de judecător drd. Amelia-Raluca Buşcă vine în completarea articolului publicat de aceeaşi autoare în numărul anterior al revistei. Necesitatea unei astfel de analize reiese din realitatea societăţilor care frecvent sunt nevoite, în perioada de funcţionare, să se adapteze împrejurărilor economice şi sociale, manifestate într-o societate în continuă expansiune şi globalizare. Dintr-o perspectivă de ansamblu, aceste evoluţii se datorează, în primul rând, globalizării economice, tendinţei ireversibile de interdependenţă a economiilor lumii, ca urmare a augmentării ratei comerţului internaţional, a fluxurilor de capital internaţional sau a dezvoltării fulminante a ştiinţei şi tehnicii. Astfel, modificarea societăţilor, realizată prin modificarea actului constitutiv al acestora, apare ca fiind una dintre soluţiile cele mai avantajoase şi mai puţin intruzive puse de lege la îndemâna semnatarilor unui pact societar pentru satisfacerea nevoilor societăţilor de extindere, concurenţiale sau economice.
Drept privat
Comentariul Deciziei nr. 448 din 1 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a V-a civilă, privind răspunderea civilă contractuală, stabilirea preţului în cazul unei înţelegeri verbale privind edificarea unei construcţii semnat de dl. avocat Dan Cimpoeru. în opinia autorului comentariului, în mod eronat, instanţa nu a procedat la aplicarea principiilor răspunderii civile contractuale, adică nu a stabilit, pe bază de probe, care au fost clauzele „înţelegerii verbale”, asupra cărora părţile au convenit, încălcate de către pârât de natură să atragă răspunderea civilă a acestuia. Desigur probarea preţului printr-o expertiză judiciară în cadrul răspunderii civile contractuale nu poate fi exclusă de plano, însă instanţa trebuia să ţină cont de textele legale incidente în materie.
In articolul Petiţia de ereditate. Instanţa competentă. Căi de atac. Dovada calităţii de moștenitor, asist.univ.drd. Doru Trăilă face o analiză amplă atât a competenţei materiale, cât şi a celei teritoriale a instanţei privind cererile de împărţeală judiciară. Analiza continuă cu prezentarea căilor de atac, concentrându-se apoi pe problema centrală în soluţionarea petiţiei de ereditate, şi anume dovedirea calităţii de moştenitor legal, legatar universal sau cu titlu universal. în încheiere sunt expuse câteva elemente de drept comparat privind mijloacele de probă .
Drept public
Comentariul Deciziei nr. 4551 din 2 noiembrie 2012 a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, privind acţiunea în anulare acte administrativ-fiscale, caracterul obligaţiilor fi scale, stingere voluntară a obligaţiilor fiscale, achitare debite fiscale de către sucursală în locul societăţii mamă, aplicare de penalităţi semnat de dna. avocat Adriana Florentina Dobre. Decizia prezintă o importanţă deosebită, datorită problemei juridice de larg interes pe care o ridică, respectiv declararea şi plata integrală şi la timp a obligaţiilor fi scale de către o sucursală în locul societăţii mamă care avea calitatea de debitor al respectivelor obligaţii fi scale. în plus, prezentarea şi înţelegerea raţionamentului construit de către înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu ocazia pronunţării Deciziei este extrem de utilă din punct de vedere practic, având în vedere faptul că în urma unei ample cercetări privind hotărârile pronunţate de către Secţia de contencios administrativ şi fiscal a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a constatat că nu există precedente jurisprudenţiale referitoare la acţiunile de anulare a actelor administrativ-fi scale prin care au fost sancţionaţi contribuabilii care au declarat şi plătit debitele fi scale prin intermediul altor subiecte de drept.
Articolul Prefectul și subprefectul în viziunea propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei României semnat de dna. Irina Alexe. Studiul îşi propune o analiză din perspectiva standardelor amintite a locului şi rolului pe care autorii propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei României au înţeles să îl stabilească nu numai pentru prefect, ci şi pentru subprefect. Concluziile desprinse argumentează ideea că propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei României ar fi trebuit să contureze o poziţionare mai clară a prefectului şi chiar a subprefectului în raport cu celelalte autorităţi publice dar, mai ales, să fundamenteze statutul de înalţi funcţionari publici pentru prefect şi subprefect, precum şi să stabilească un sistem de garanţii care să le permită acestora îndeplinirea scopului specific.
Drept penal
Comentariul Deciziei nr. 79 din 26 octombrie 2012 a Curţii de Apel Târgu Mureş, Secţia penală, privind răspunderea penală a persoanei juridice, documente sau declaraţii false, spălare de bani, asociaţie composesorală semnat de dna. avocat Andra Roxana Trandafir. Hotărârile rezumate sunt inedite din mai multe puncte de vedere. Astfel, pentru prima oară se pune problema răspunderii penale a unei asociaţii composesorale. Totodată, este pentru prima dată când o persoană juridică este condamnată pentru o infracţiune pentru care reprezentantul său este achitat, acesta din urmă fiind judecat separat de societate. De asemenea, tot „în premieră” în România, persoanelor juridice condamnate în cauză li s-a aplicat, pe lângă pedeapsa principală a amenzii, şi pedeapsa complementară a inter zicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice. Deşi pronunţate sub imperiul Codului penal anterior, hotărârile îşi găsesc pe deplin aplicabilitatea şi în sistemul noului Cod penal.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC – august 2014.
In cadrul rubricii Instrumente, dl. avocat Cosmin Flavius Costaş semnează articolul Regulamentul (CE) nr. 261/2004. Zbor anulat. Compensaţie. Circumstanţe excepţionale. Obligaţiile transportatorului aerian . în timp ce zborurile brăzdează cerul Europei, apar probleme juridice privitoare la pasagerii acestor zboruri. în special în cazurile în care pasagerii sunt abandonaţi în aeroporturi, ca urmare a anulării zborurilor de către operatorii de transport aerian. Conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004, pasagerii au dreptul la compensaţii. Totuşi, în cele mai multe cazuri, operatorii de transport aerian pretind că anularea a fost decisă în „circumstanţe excepţionale”. Revine deci instanţelor naţionale şi uneori Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sarcina de a interpreta regulamentul european.
Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic şi un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
General | |
Anul | 2014 |
Categorii | Drept, Legislatie, Carti |
Colectie | Curierul Judiciar |
Editura | Editura CH Beck |
Pagini | 56 pagini |