Lăsând la o parte motivele care au dus la retragerea codurilor de la dezbatere publică (oare au fost economice? sau poate politice? pentru că nu ne îndoim de profesionalismul persoanelor care au participat la rescrierea lor), precum şi unele opţiuni cu privire la politicile fiscale (majorarea sau diminuarea unui impozit sau introducerea unor noi forme de impozitare reprezintă până la urmă şi o decizie politică) totuşi trebuie apreciat faptul că pentru profesionistul care trebuie să aplice prevederile din aceste coduri – variantele postate (şi deocamdată retrase de la dezbatere publică), reprezintă un pas înainte. Se elimină multe ambiguităţi, multe prevederi sunt mai bine scrise, mai bine adaptate realităţii operaţiunilor economice.
Urmează o perioadă de definitivare a acestor coduri şi sperăm că prin Parlament vor trece cât mai repede (repede se referă la timp, nu la superficialitate) pentru a fi adoptate şi a se cunoaşte regimul fiscal de anul următor cât mai din timp, pentru a se asigura o reală predictibilitate.”
• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislaţia fiscal-contabilă naţională și europeană publicată în Monitorul Oficial și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în perioada 28 iunie - 23 iulie 2014
- agenda obligațiilor fiscale pe luna august-septembrie 2014
• YIN
- articolul semnat de Emilian Miricescu (conf.univ. dr., Departamentul de Finanţe ASE Bucureşti, membru IFA România) abordează subiectul randamentului real obţinut de o persoană fizică prin comparaţie cu randamentul nominal oferit de instituţia de credit
• Impozite directe
- articolul semnat de Corina David (Tax Assistant Manager, KPMG România) analizează implicaţiile fiscale ale utilizării vehiculului afacerii în scop personal sau al vehiculului personal în scopul afacerii.
- articolul semnat de Ioana Cârtiţe (Senior Tax Consultant, Biriş-Goran SPRL) abordează implicaţiile fiscale şi contabile ale situaţiilor în care societăţi din România îşi creează sucursale în alte state membre ale UE, mai ales în industrii în care stabilirea unui sediu permanent este mai facilă, precum construcţiile sau industria textilă.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Mihaela Bucurenciu, Florina Parîng şi Olivia Angelescu (Manager/Senior consultant în cadrul departamentului de Asistenţă în afaceri, EY România) face o previziunea asupra TVA în anul 2015.
- articolul semnat de Inge Abdulcair şi Anca Macovei (Manager/Senior consultant, Departamentul de impozitare directă, PwC România) prezintă problema transferului de afacere, mai exact, din punctul de vedere al TVA, în situaţia reorganizării activităţii societăţii.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Ana Bibiri şi Elena Doagă (Manager/Senior Assistant, Servicii fiscale, KPMG) prezintă o alternativă viabilă de păstrare a angajaţilor cheie a companiei, în contextul economic actual, şi anume, planurile de recompensare a angajaţilor prin participare la capitalul companiei.
- articolul semnat de Georgiana Holicov (consultant, Mazars România) analizează subiectul relaţiei de afiliere.
- articolul semnat de Mihaela Mitroi şi Irina Nuţescu (Partener, Departamentul de consultanţă fiscală/Manager, Departamentul de impozitare personae fizice, PwC România) tratează subiectul indemnizaţiilor aferente concediilor medicale, ca fiind o sursă certă de finanţare a bugetului asigurărilor sociale de sănătate.
• Procedură fiscală
- articolul semnat de Izabela Bădărău (Tax Senior consultant, Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax) analizează procedura de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA, astfel cum a fost modificată în decursul lui 2014.
• Jurisprudenţa fiscală
- Jurisprudenţa fiscală naţională: Emanuel Albu (judecător dr., înalta Curte de Casaţie și Justiţie) prezintă o hotărâre a ICCJ cu privire la legalitatea deciziei de reverificare fiscală.
- Jurisprudenţa fiscală a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: hotărârea din 12 iunie 2014 în procedura Granton Adveritising BV împotriva Inspecteur van de Belastingdienst Haaglanden/kantoor Den Haag şi hotărârea din 17 iulie 2014 în procedura SC BCR Leasing IFN SA împotriva ANAF – Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili şi Direcţia general de soluţionare a contestaţiilor
General | |
Anul | 2014 |
Categorii | Drept, Reviste, Carti |
Editura | Editura CH Beck |