Cultura monastica ortodoxa la romani

de: Radu Lungu

 

Publicat de: Paideia

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Viața monahală este viața creștină autentică așa cum au trăit-o creștinii din Biserica timpurie, iar călugării sunt cei care „trăiesc după Evanghelie”. Valoarea monahismului nu constă în contribuția sa la societate sau în lucrarea misionară, ci în păstrarea isihiei, care este calea prin care omul este mântuit. Prin rugăciunea lor, călugării îndeplinesc o misiune atemporală în societate.

Volumul se dechide cu un scurt istoric al monahismului și al întemeietorilor acestuia: Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pahomei cel Mare. Urmează apoi o prezentare a vieții monahale ortodoxe românești în care se pune accentul pe isihasmul românesc și pe contribuția extraordinară a Sfântului Paisie Velicikovski la adâncirea și dăinurea acestei căi de viață. Sunt descrise felurile de viețuire chinovial și idioritmic și se aprofundează spiritualitatea şi cultura monahală românească. Autorul evidențiază contribuția monahismului ortodox românesc la promovarea culturii și artei românești în toate formele de manifestare: caligrafiere de manuscrise, tipărirea de carte bisericească, a lucrărilor cu profil istoric, literar sau de alt gen scrise de monahi, dar și arhitectură, pictură, iconografie, broderie, muzică, etc.

Volumul se încheie cu admirabile rețete tradiționale din bucătăria monastică, savuroase bucate pe care monahii le prepară atunci când sunt dezlegări la ulei și la vin.

Această carte poate fi un dar deosebit pentru iubitorii de frumos și de spiritualitate.

General
Anul 2020
Autor Radu Lungu
Categorii Religie, Ortodoxie, Crestinism, Istoria Bisericii Ortodoxe, Carti
Colectie Emblematic Romania
Editura Editura Paideia
ISBN 9786067483642
Pagini 502 pagini

RECENZII Cultura monastica ortodoxa la romani de Radu Lungu

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie