Codul Fiscal Comparat 2018-2019 (cod+norme) 3 volume

 

Publicat de: Editura Con Fisc

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Noua editie a Codului Fiscal Comparat 2018-2019 (cod+norme) (3 vol.) prezinta grafic, modificarile aparute incepand cu 1 iunie 2018, aduse la Legea nr. 227/2015 pâna la data de 1 aprilie 2019. (sapte legi si doua O.U.G. pana la data de 18.03.2019); Sunt incluse si modificarile survenite asupra legislatiei secundare.

****

I.Include subiecte de interes general, dezbatute laCurtea Constitutionala sau I.C.C.J.Printre altele:

• Critica de neconstitutionalitate privind persoana care trebuie sa plateasca impozitul auto, in cazul radierii din circulatie si/sauin cazul dobândiriiunui mijloc de transport (Decizie a C.C. / art. 472 CF)

• Constructiile executate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si cele care nu au efectuata receptia la terminarea lucrarilor, potrivit legii, se considera finalizate? Trebuie demolate / desfiintate (Decizie a I.C.C.J. / art. 461 CF)

• exceptia de neconstitutionalitate a art. 269 alin. (3) potrivit caruia „Situatiile in care persoanele fizice care efectueaza livrari de bunuri imobile devin persoane impozabile se prevad prin normele metodologice". (Decizii din 2019 ale C.C. / art. 269 CF)

• institutiile de invatamânt superior infiintate prin hotarâre judecatoreasca care insa nu au fost autorizate sau acreditate (sau nu au urmat aceasta procedura), beneficiaza de scutire de impozit pe cladire / teren ? (Decizie a C.C. / art. 456 alin. (1) lit. f) CF)

II.Adnotarile si comentariile la Codul fiscal, includ si ultimele solutii dispuse prin hotarâri ale C.J.U.E.

? Art. 141 operatiuni scutite.Desi competenta de stabilire a profesiilor / activitatilor care beneficiaza de scutirea de TVA apartine statelor membre, trebuie respectat totodata si principiul neutralitatii fiscale, in sensul de a nu fi excluse profesii care ar putea desfasura si ele aceleasi activitati (scutite). V. art. 292 (1) c) (decizia 555/2015 care nu este tradusa in lb romana pe site-ul eur-lex.europa.eu)

? Clarificarea operatiunilor pentru care GIP -le sunt scutite de TVA:

Art. 132 alin.(1) litera (f) din Directiva 2006/112 [292 (1) lit. q)]] trebuie interpretat in sensul ca scutirea prevazuta de aceasta dispozitie nu priveste decât GIP?urile ai caror membri exercita activitati de interes general mentionate la acest articol (N..A: numai activitatile referitoare la alin. 1 al art. 292 CF-RO). Prin urmare, serviciile prestate de GIP-uri ai caror membri exercita o activitate economica in domeniul asigurarilor, care nu constituie o astfel de activitate de interes general, nu beneficiaza de aceasta scutire.

? contextul si finalitatile in lumina carora trebuie interpretat art. 294 alin. (2) litera (b) din CF-RO (art. 138 alin. (2) litera (a) din Directiva TVA), dar si„Principiul repingerii formalismului" legat de acest articol.

? compensarea unor obligatii fiscale restante prin cedarea unui imobil autoritatii publice r/z livrare de bunuri?

? Ajustarea bazei de impozitare (art. 287)

- In practica, exista situatii in care neplata totala sau partiala a pretului de cumparare (neplata facturii) intervine fara sa fi avut loc desfiintarea ori anularea contractului, asa cum conditioneaza art. 287 lit. b) din CF-RO.

- in caz de neplata, reducerea bazei de impozitare a TVA nu poate fi efectuata de persoana impozabila atât timp cât aceasta nu a comunicat in prealabil intentia sa de a anula o parte sau totalitatea TVA persoanei care a cumparat bunul.

General
Anul 2019
Categorii Drept, Coduri si legi comentate, Drept fiscal, Carti
Editura Editura Con Fisc
ISBN 9786068792261
Pagini 2200 pagini

RECENZII Codul Fiscal Comparat 2018-2019 (cod+norme) 3 volume

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie