Codul de procedura civila. Cod 762. Actualizat la 1.09.2022

de: Editura C.H. BECK

 

Publicat de: Editura CH Beck

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Despre lucrare

De la ultima ediție a lucrării, la nivelul anului 2022 au intervenit patru modificări legislative relevante.

În primul rând, Legea nr. 140/2022 realizează corelarea dispozițiilor procedurale cu modificările intervenite în dreptul substanțial în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 601/2020 prin care au fost declarate neconstituționale dispozițiile din Codul civil referitor la punerea sub interdicție. Apariția în Codul civil a noțiunilor de „consiliere judiciară” (corespunzătoare capacității de exercițiu restrânsă) și „tutelă specială” (corespunzătoare lipsei capacitații de exercițiu) a determinat nevoia unei reașezări terminologice a prevederilor Codului de procedură civilă în privința „punerii sub interdicție”. (…)

În al doilea rând, este Legea nr. 173/2022 privind unele măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Aceasta creează un instrument de armonizare a interpretării și aplicării normelor convenționale referitoare la drepturile și libertățile fundamentale. Avizul consultativ pe care Înalta Curte de Casație și Justiție îl poate solicita Curții de la Strasbourg împrumută unele trăsături specifice procedurii preliminare existente la nivelul Uniunii Europene în legătură cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar păstrează o serie de diferențe ce îl aproprie conceptual de avizul solicitat instanței supreme în sistemul dreptului procesual francez. (…)

În al treilea rând, Legea nr. 192/2022 completează dispozițiile referitoare la comunicarea hotărârilor judecătorești în sensul utilizării poștei electronice, dacă partea a indicat datele corespunzătoare din proprie inițiativă sau la solicitarea instanței. Textul este de natură să aducă confuzie într-o zonă care se dorește predictibilă. Nu este clar dacă odată ce partea indică datele necesare, această modalitate de comunicare este singura valabilă sau dacă dimpotrivă, rămâne la alegerea instanței ori este numai complementară comunicării clasice.

În fine, Legea nr. 199/2022 aduce modificări în privința contestației privind tergiversarea procesului. În principal, s-a urmărit constituționalizarea textelor în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 604/2020 prin stabilirea competenței de soluționare a contestației în favoarea instanței ierarhic superioare sau a completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prof.univ.dr. Traian C. Briciu

Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti

Din cuprins

    Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 (extras) Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti (extras) Tabel de corespondențe NCPC republicat – NCPC anterior – CPC din 1865 şi alte acte normative Index alfabetic

Puncte forte

    dispoziţiile de punere în aplicare şi cele tranzitorii sunt inserate direct sub articolele din Cod la care se referă note utile, trimiteri la doctrina de specialitate istoricul actelor normative Codul este tipărit pe hârtie albă, de calitate superioară, în format A5 legat cu spiră, pentru o utilizare mai facilă index alfabetic detaliat

General
Anul 2022
Autor Editura C.H. BECK
Categorii Drept, Drept civil, Coduri si legi comentate, Carti
Colectie La Zi
Editura Editura CH Beck
ISBN 9786061812233
Pagini 374 pagini

RECENZII Codul de procedura civila. Cod 762. Actualizat la 1.09.2022 de Editura C.H. BECK

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie