Cartea Constructelor

de: TUDOR CATINEANU

 

Publicat de: Editura Scoala Ardeleana

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Ediție revizuită și adăugită, îngrijită de Oltea Mihaela Cătineanu.

Cu un Cuvânt-înainte al autorului și două Postfețe semnate de Acad. Ilie Pârvu și Paul Grigoriu.

Grafică de Ștefana Moldovan.

Constructele stăpânesc exemplar arta incitării. Excelente și numai bune de îndelungi taifasuri cu textul, cu limba română, cu tine însuți. (IRINA PETRAȘ)

Cred că lucrarea Profesorului Tudor Cătineanu va străbate un drum lung în cultura românească. (Acad. ILIE PÂRVU)

Recomand călduros Cartea Constructelor celor care vor să se apropie de actul filosofic și să i simtă parfumul abstract de adevăr. (PAUL GRIGORIU)

Tensiunea ambivalenței este cea care susține frumusețea transparentă a Constructelor lui Tudor Cătineanu, a cărui ființă terestră aduna la un loc un Dac și un Roman. Metafore și raționamente, în același timp, ele seamănă cu pietrele prețioase. Au luat naștere din cărbunele limbajului comun al unor expresii de circulație, în care retorica a simțit încărcătura metaforică, și au suportat presiunea logicii care le-a tăiat în figurile geometrice ale silogismelor. Definitive și nemodificabile, merită postate pe rețelele de socializare ale gândirii. (AUREL CODOBAN)

Atât timp cât filosofia românească va avea o vocație a autenticității, cărțile Profesorului Tudor Cătineanu vor fi citite, descoperite și redescoperite! (VASILE GEORGE DÂNCU)

Aspectul complementar al Constructelor este chiar viața noastră actuală, prezentă, care ne înconjoară, ne împrejmuiește și ne presează, și care poate fi și o primejdie. Viața noastră cea de toate zilele, dacă nu chiar și cea de toate nopțile; filtrată, desigur, în aceste Constructe, prin cuvinte. Căci cuvântul are menirea să măsoare și să exprime intervalul și distanța, dar și legătura posibilă și necesară dintre viață și gând.

Pur și simplu că ești; pur și simplu că sunt. Dar entitățile obiective și ființa subiectivă (a ta, a lui sau a ei, a mea) sunt două trepte ale mirării. A treia o dă chiar Totalitatea. Căci prima și cea mai mare minune a Lumii constă în faptul că Lumea există, iar a doua, în faptul că, pe Lume sau în Lume, existăm și noi. Nu putem nici gândi, nici imagina o minune mai mare; o minune unică, dar cu două ipostaze complementare.

Certitudinea se referă la enunțurile de tip cognitiv. Convingerea vizează domeniul valorilor. Pot fi cert (sunt sigur) că un enunț este adevărat, fals sau problematic, dar sunt convins că ceva este bine sau rău, legal sau ilegal, frumos sau urât, util sau pernicios. În sfârșit, cred sau nu cred în existența fantomelor, a zeilor și, în ultimă instanță, a lui Dumnezeu. Certitudinea, convingerea și credința alcătuiesc sistemul, cu trei axe de coordonate, al fericirii noastre. În funcție de natura ei, îndoiala poate bloca, ruina sau renaște această stare legitimă a ființei umane. (TUDOR CĂTINEANU)

TUDOR CĂTINEANU s-a născut în Ocnița, județul Bistrița-Năsăud, la 2 mai 1942. Este absolvent al Facultății de Filologie (1964) și al celei de Istorie–Filosofie (1971) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Doctor în filosofie din anul 1979, eseist și filosof, Profesor universitar, formator de oameni și îndrumător de doctoranzi la universitățile naționale din Cluj-Napoca și București, Preşedinte-Director General al „Societății Române de Radiodifuziune” (1995–1999), preocupat de modernizarea Radioului Public și fondator al canalului „Radio România Muzical”, redactor, jurnalist, spirit reflexiv și autor al unei opere fundamentale pentru filosofia românească, una dintre lucrările sale, Structura unei sinteze filosofice (2 vol., 1981 și 1985), fiind distinsă cu Premiul „Vasile Conta” al Academiei Române (1981). Dascăl și deschizător de drumuri în varii domenii, om de cultură promotor al valorilor autentice, cetățean și formator de opinie implicat în „viața cetății”, Tudor Cătineanu a fost un gânditor autentic care a iubit mai pre-sus de toate GÂNDUL – GÂNDIREA.

Cartea Constructelor, în noua sa formă revizuită și adăugită, apare în semn de omagiu la un an de la trecerea în eternitate a Profesorului Tudor Cătineanu.

General
Anul 2023
Autor TUDOR CATINEANU
Categorii Filosofie / Logica, Filosofie romaneasca, Carti
Editura Editura Scoala Ardeleana
ISBN 9786067979879
Pagini 408 pagini

RECENZII Cartea Constructelor de TUDOR CATINEANU

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie