Biblia Economica a Omului Civilizat. Un comentariu la Actiunea umana de Ludwig von Mises

de: Mihai-Vladimir Topan

 

Publicat de: Editura Institutul Ludwig von Mises-Romania

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Murray n. Rothbard: Acțiunea umană este izbânda; este întregul economic, clădit pe axiome praxeologice neviciate, întemeiat riguros pe analiza omului care acționează, pe individul așa cum acționează în lumea reală, animat de țelurile sale. Este știința economică dezvoltată ca disciplină deductivă, pe firul implicațiilor logice ale existenței acțiunii umane. Pentru autorul acestor rânduri, care s-a bucurat de privilegiul de a citi cartea cu ocazia publicării, ea a însemnat schimbarea cursului vieții și al ideilor. Căci ea conținea acel sistem de gândire economică pe care unii dintre noi îl visaseră, dar pe care îl socoteam de neatins: o știință economică întreagă și rațională, așa cum se cuvenea să fie, dar încă nu era. O asemenea teorie oferea Acțiunea umană.

Dimensiunile excepționale ale reușitei lui Mises pot fi măsurate și pornind de la faptul că Acțiunea umană nu este doar întâiul tratat de economie scris după primul război mondial în tradiția austriacă; este vorba despre primul asemenea tratat general, fără echivalent în orice tradiție. Într-adevăr, după primul război mondial, teoria economică n-a încetat să se fragmenteze, fărâmițată în bucăți și bucățele de analiză neintegrată; economiștii încetaseră să-și mai organizeze disciplina coerent, în întreguri deductive integrate, comparabile cu realizările antebelice datorate unor nume ilustre precum Fetter, Clark, Taussig sau Böhm-Bawerk. Astăzi încă, singurii scriitori care mai încearcă să prezinte o imagine de ansamblu a disciplinei sunt autorii de manuale elementare: prin lipsa lor de coerență ei reușesc numai să releve stadiul nefericit pe care l-a atins teoria economică. Dar Acțiunea umană a indicat calea de ieșire din mlaștina incoerenței.

A afirma că Acțiunea umană este o carte dintre acelea care „trebuie” citite e o serioasă subestimare. Aceasta este Biblia economică a omului civilizat.

Această carte s-a născut din efortul autorului de a scrie prefața tratatului de economie Acțiunea umană.

Cuprins:

1. Introducere sau despre importanța tratatului de economie Acțiunea umană și a lui Ludwig von Mises

2. Acțiunea umană sau cristalizarea sistemului teoretic complet al științei economice

3. Tăietura praxeologică sau perspectiva acțiunii umane

4. Știință cu metodă sau despre discernământul metodologic

5. Câteva fundături … de folos

6. Ce fel de om a fost Mises? de la reformator la istoric al declinului

7. Încheiere sau scurt cuvânt despre traducerea în limba română și traducător

General
Anul 2017
Autor Mihai-Vladimir Topan
Categorii Afaceri / Economie / Bani, Economie politica, Carti
Editura Editura Institutul Ludwig von Mises-Romania
ISBN 9789730238655
Pagini 150 pagini

RECENZII Biblia Economica a Omului Civilizat. Un comentariu la Actiunea umana de Ludwig von Mises de Mihai-Vladimir Topan

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie