Apele ucigase, dezastrele naturale care ne-au lovit in ultimele secole, avertismente pentru un viitor tragic?

de: Dan-Silviu Boerescu

 

Publicat de: Editura Integral

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Vor dispărea oare Bucureștii sub furia apelor iscată de un blestem al ciumaților din vremea lui Caragea? …Multă vreme, am considerat inundațiile catastrofale care ne-au lovit țara drept manifestări ale hazardului natural sau, chiar, ale unor blesteme străvechi. Ploaia venea din Cer, se transforma într-un veritabil Potop, lumea se lupta eroic pentru supraviețuire, după care totul se uita, viața își revenea la normal – într-o ciclicitate care se întindea, în genere, pe o perioadă îndelungată de timp. Însă, după anul 2000, asemenea evenimente au devenit tot mai frecvente, având deja, până acum, cel puțin cinci sezoane în care furia apelor a pustiit suprafețe imense de teren și a răpit nu puține vieți omenești.

Tăierea accelerată și criminală a pădurilor, ducând efectiv la pustiirea Carpaților și favorizând scurgerea mult mai rapidă a apelor pe versanți, dar și desființarea lizierelor de salcâmi de la deal și câmpie (copacii fiind folosiți, adesea, ca lemne de foc), necontinuarea programului de îndiguiri lansat după catastrofele din 1970 și 1975, lipsa unei strategii coerente de prevenire a dezastrelor și reacția slabă a autorităților – toate acestea la un loc au început să transforme România într-o victimă sigură a potopului periodic. Iar despre vreo Arcă a lui Noe sau altă soluție de salvare nici că poate fi vorba, deocamdată!

Furia apelor și absența Arcei lui Noe

Revărsările Dâmboviței asupra Bucureștilor. De la dezastrul din 1865, pretext pentru Cuza de a-și înfia copiii nelegitimi, la blestemele Lacului Mor(ț)ii

1932 – anul când apele iau în stăpânire Aradul și Iașii

Inundațiile catastrofale din 1970 și strategia „lucrativă” a Securității în Occident

1975 – Potopul lovește din nou România… iar Ceaușescu e peste tot!

1985 – Inundațiile din Bărăgan și tragedia de la Grădina Zoologică din Călărași

Catastrofa de la Foeni și inundațiile din Banat din 2005

Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen… la grădinița din Costinești

Viitura periculoasă a Dunării din 2006 și proverbiala încăpățânare oltenească a sinistraților din Rast

2007 – Urgia lovește Tecuciul

Inundațiile din 2008 din nordul Moldovei și adevărata miză a conflictului diplomatic dintre România și Ucraina

Stare de necesitate la Dorohoi. Inundațiile din iunie 2010

Comedie în stil Las Fierbinți la inundațiile din aprilie 2014: „Tu ce faci aici, fă? Aveai chef de niște inundații?!”

Colecția APOCALIPTICA (8 volume)

Colecție promovată de ziarul Jurnalul, TV Antena 3, Radio România Actualități, Radio România Regional, București FM, Radio Sport Total, Radio Napoca FM și Radio Impuls FM și Bucatarescu.ro

În istoria lor tumultuoasă și contradictorie, adesea confiscată și falsificată de literatura de propagandă, România și românii s-au confruntat cu nu puține scene și situații apocaliptice. De multe ori, dintr-o ipocrită „pudoare istorică” s-a preferat trecerea lor cu vederea sau exilarea lor în paginile îngălbenite de trecerea vremii ale unor cronici și documente de arhivă nefrecventabile.

Democratizarea accesului la multe dintre informațiile „clasificate”, „secrete”, petrecută în ultimele decenii, a scos din nou la lumină – chiar dacă una crepusculară! – o serie de întâmplări, dezastre și catastrofe ținute multă vreme sub obroc și ocultate cu bună știință.

Poate că acum este momentul să le dezambiguizăm și să încercăm să învățăm ceva din aceste pagini întunecate ale unei istorii vremelnic trunchiate…

General
Anul 2019
Autor Dan-Silviu Boerescu
Categorii Diverse, Dezvaluiri si documente, Carti
Colectie Apocaliptica
Editura Editura Integral
ISBN 978-606-992-219-4
Pagini 160 pagini
Format Softcover

RECENZII Apele ucigase, dezastrele naturale care ne-au lovit in ultimele secole, avertismente pentru un viitor tragic? de Dan-Silviu Boerescu

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie