Analele Universitatii din Bucuresti - Seria Drept, 2014
Publicat de: Editura CH Beck
Anunta-ma cand revine pe stoc!La rubrica Profesori invitaţi articolul profesorului Gilberto BOUTIN îşi propune să facă o analiză critică a articolului 12 din Convenţia din 1970 de la Haga, care reglementează motivele sau cauzele de non-performanţă a asistenţei juridice în ceea ce priveşte dovezile şi exclude noţiunea de ordine publică, substituind acestei noţiuni cea de suveranitate şi securitate de stat. Aceste concepte nu sunt conforme cu Convenţia, iar această analiză are în vedere problem cauzate de probe în raport cu principii fundamentale ca cele ale drepturilor omului, principiul de contradicţie şi în cele din urmă restabilirea noţiunii de ordine publică ignorate de convenţie. Rick RUDDELL, John WINTERDYK prezintă un studiu de caz cu referire la municipalitatea canadiană în ceea ce priveşte ofiţerii de securitate şi raţiunea unora dintre activităţile pe care le desfăşoară.
La rubrica de Doctrină articolul domnului prof. Corneliu-Liviu POPESCU prezintă punctual câteva consideraţii asupra naturii civile şi penale a protecţiei victimelor violenţei în familie în dreptul român. Doamna prof. univ. dr. Elena Simina TĂNĂSESCU realizează o analiză a epistemologiei dreptului constituţional roman. Domnul Ion GâLEA prezintă posibilitatea de a revizui legalitatea actelor organelor ONU de către Curtea Internaţională de Justiţie, printr-o analiză jurisprudenţială,încercând astfel să răspundă întrebării A lăsat Curtea o uşă deschisă? Domnul Traian TUNSOIU prezintă aspect privind încetarea contractului individual de muncă de la data retragerii de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei. Domnul Andrei ZARAFIU readuce în actualitate contestaţia în anulare şi revizuirea, dar din perspectiva noului sistem procesual penal. Domnul Bogdan DIMA prezintă un studiu foarte interesant referitor la metodologia, limitele şi pericolele care pot fi întâlnite în cercetarea comparativă a sistemelor de guvernare. Domnul Liviu Gheorghe ZIDARU propune celor interesaţi un studiu practice referitor la competenţa internaţională decurgând din înfăţişarea pârâtului potrivit Regulamentului Bruxelles I.
In cadrul rubricii Jurisprudenţă doamna Andra-Roxana Ilie realizează un comentariu al unei sentinţe definitive pronunţate de Judecătoria Bacău. Sentinţa Judecătoriei Bacău este una dintre primele şi, în prezent, numeroasele condamnări ale unei persoane juridice pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi deturnare de fonduri potrivit Legii nr. 95/2006. Deşi, în esenţă, sentinţa este corectă având în vedere probele din dosar, ea comportă totuşi deficienţe în ceea ce priveşte aplicarea pedepsei amenzii, care sunt din ce în ce mai des întâlnite în practică. Pe cale de consecinţă, instanţele ar trebui să acorde o atenţie sporită atunci când stabilesc cuantumul amenzii. Doamna Carmen Gina ACHIMESCU propune o recenzie a hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie din 30 martie 2014 referitoare la vânarea de balene în Oceanul Antarctic. Domnul Ioan-Paul CHIŞ propune o notă critică a unei sentinţe penale pronunţată de Judecătoria Sectorului 4, Bucureşti, având în vedere aplicabilitatea legii în timp şi aspecte de drept execuţional penal.
Rubrica Tineri cercetători prezintă studii amănunţite şi documentate ale unor tineri cercetători, doctoranzi sau studenţi ai universităţii: Edward ANAGNOSTE, Bogdan Ovidiu BIRIŞ, Irina-Daniela MUNTEAN, Radu Mihai ŞERBĂNESCU, Ana-Maria GHINEŢ, Mircea JORJ, Teodor MANEA, Flavia MARISI, Alin-Adrian MOISE, Cosmin VĂDUVA.
Rubrica Varia prezintă începând cu acest număr evenimentele juridice şi culturale în care a fost implicată Facultatea de Drept a Universităţii pe parcursul anului 2014, grupându-le în: conferinţe, concursuri, şi alte manifestări studenţeşti.
General | |
Anul | 2015 |
Categorii | Drept, Reviste, Carti |
Colectie | Analele Universitatii din Bucuresti |
Editura | Editura CH Beck |
Pagini | 278 pagini |