Acțiunile directe in contractele civile reglementate de noul Cod civil. Elemente de drept comparat

de: Adrian M. TRUICHICI, Luiza Neagu, Dominic Alexandru Gidro

 

Publicat de: Editura Universul Juridic

Anunta-ma cand revine pe stoc!
Adresa de email nu este corecta!
Trebuie sa fiti de acord cu notificarile!
Avand in vedere ca in prezent drepturile de creanța reprezinta un subiect de interes major, precum și faptul ca orice creditor trebuie sa-și cunoasca propriile drepturi și mecanismele de recuperare a creanței, o analiza a noțiunii de acțiune directa a fost extrem de necesara, cu atat mai mult cu cat aceasta are un impact major in spațiul dreptului civil roman. Cu toate ca acțiunea directa a fost reglementata in accepțiunea vechiului Cod civil roman, in cateva cazuri expres prevazute de lege, dar și in accepțiunea noului Cod civil roman, care a introdus cateva cazuri noi de acțiune directa, acest subiect nu a fost analizat indeajuns in doctrina juridica romana.

Prezenta lucrare trateaza pe larg originea, istoricul, evoluția, mecanismul, efectele, clasificarea și fundamentele acțiunilor directe, facand trimitere la numeroase lucrari din doctrina franceza. De asemenea, pentru o mai buna evidențiere a caracteristicilor acestui mecanism juridic lucrarea prezinta o prezentare a acțiunilor directe in spațiul dreptului comparat, respectiv dreptul englez, scoțian, german, precum și in dreptul comunitar al contractelor. In final, lucrarea prezinta și aspecte cu privire la șapte aplicații practice de acțiuni directe regasite in contractele civile reglementate de noul Cod civil.

Autorul

„Lucrarea Acțiunile directe in contractele civile reglementate de noul Cod civil. Elemente de drept comparat a dlui Dominic Alexandru Gidro, prezinta in detaliu și analizeaza noțiunea și regimul juridic al acțiunilor directe.
Tema lucrarii este prezentata in doua mari titluri.
In titlul I, denumit teoria generala a acțiunilor directe se prezenta pe larg originea, istoricul, evoluția, mecanismul, efectele, clasificarea și fundamentele acțiunilor directe, facandu-se trimitere la numeroase lucrari din doctrina franceza. In același titlu se trateaza pe larg problematica acțiunilor directe in dreptul comparat (englez, scoțian, german), precum și in dreptul comunitar al contractelor. In același timp se analizeaza teoriile fondatoare ale acțiunilor directe, precum și cele doua mari tipuri de acțiuni directe care au cel mai mare impact asupra vieții sociale, economice și juridice, respectiv acțiunile directe in garanție sau in raspundere și acțiunile directe in plata.

In titlul II al lucrarii se analizeaza fiecare acțiune directa din contractele civile reglementate de noul Cod civil. Sunt analizate șapte acțiuni directe, fiecareia fiindu-i destinat cate un capitol separat. Acestea sunt: acțiunea directa a subdobanditorului impotriva primului vanzator, pe de o parte, in caz de evicțiune și, pe de alta parte, pentru viciile ascunse ale lucrului vandut; acțiunea directa a subantreprenorului impotriva comitentului sau beneficiarului lucrarii; acțiunea directa a locatorului impotriva sublocatarului; acțiunea directa a expeditorului sau, dupa caz, a destinatarului transportului impotriva transportatorului substituit; acțiunea directa a deponentului impotriva subdepozitarului; acțiunea directa a mandantului impotriva submandatarului, precum și acțiunea directa a victimei care a suferit un prejudiciu impotriva asiguratorului de raspundere civila, in general, și impotriva asiguratorului de raspundere civila auto, in special.

Lucrarea de fața este o analiza detaliata a acțiunilor directe,cu concluzii pertinente și propuneri de lege ferenda, insoțite de argumente convingatoare și soluții in doctrina de specialitate.”

Mariana Florian

General
Anul 2018
Autor Adrian M. TRUICHICI, Luiza Neagu, Dominic Alexandru Gidro
Categorii Drept, Legislatie, Drept civil, Carti, Drept, Legislatie, Dreptul muncii, Carti
Colectie Monografii
Editura Editura Universul Juridic
ISBN 9786063902826

RECENZII Acțiunile directe in contractele civile reglementate de noul Cod civil. Elemente de drept comparat de Adrian M. TRUICHICI, Luiza Neagu, Dominic Alexandru Gidro

Nu exista inca nicio recenzie scrisa!

Adauga o recenzie