Top carti de citit din categoria Dezvoltare Personala

09.09.2022

Cartile pot avea o multime de scopuri, de la educatie si informare la divertisment si petrecere a timpului liber. Cartile de dezvoltare personala te pot ajuta fie sa dezvolti anumite skill-uri sau obiceiuri care pot fi benefice in viata personala sau profesionala, fie iti ofera informatii, instructiuni si idei pentru cum sa-ti imbunatatesti viata, modul in care gandesti sau felul in care privesti anumite experiente din jurul tau intr-un mod care sa te avantajeze.

Pare simplu pana aici, insa exista mii de carti de dezvoltare personala pe piata. Astfel, alegerea acelora care pot avea cu adevarat un impact pozitiv poate sa devina o sarcina destul de dificila. De la experiente personale, la psihologie, imbunatatirea productivitatii sau a functiilor cognitive, pana la imbunatatirea relatiilor cu cei din jurul tau sau adoptarea unui stil de viata mai sanatos, rafturile sunt pline de carti de carti de dezvoltare personale ale caror autori vor sa ajute cu diverse informatii, cunostinte sau cercetari stiintifice. 

Pentru ca vrem sa te ajutam si sa-ti facem misiunea mai usoara, am facut o selectie de 10 carti de dezvoltare personala din care cu siguranta vei avea de castigat daca le citesti. Ti le prezentam pe fiecare astfel incat sa vezi despre ce e vorba si cu care ai prefera sa incepi.


Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Lectii importante pentru schimbarea personala, de Stephen R. Covey

Cele sapte obiceiuri ale lui Covey constau in principii de baza ale caracterului pe care se bazeaza fericirea si succesul. Aceste 7 obiceiuri ale persoanelor eficace vorbesc despre cateva principii care ajuta la imbunatatirea eficientei personale si interpersonale. 

In loc sa se concentreze pe schimbarea manifestarilor exterioare ale comportamentului si atitudinilor tale, se adapteaza la nucleul tau interior, caracterul si motivatiile tale. 

“Felul in care privim problema este de fapt problema.” scrie Covey. Trebuie sa fim capabili sa facem o schimbare de paradigma, sa ne schimbam fundamental pe noi insine si nu doar sa incercam sa schimbam la suprafata o atitudine sau un comportament.

Primele trei obiceiuri de care vorbeste autorul sunt concentrate pe stapanirea de sine si trecerea de la dependenta la independenta. Urmatoarele trei urmaresc devoltarea abilitatilor de munca in echipa, colaborare si comunicare, iar ultimul le inglobeaza pe toate si se concentreaza asupra ideii de crestere si dezvoltare continue.


Cum să-ți creezi relații avantajoase, să câștigi încrederea și să devii influent, de Dale Carnegie

Una dintre cele mai populare carti de dezvoltare personale ale lui Dale Carnegie isi invata cititorii cum sa interactioneze eficient cu ceilalti, lucru care poate sa fie de ajutor indeosebi in mediul de business. Autorul descrie sase principii simple pe care oricine le poate urmari pentru a castiga respectul si prietenia celor din jur. Intelegand si aplicand ideile din aceasta carte poti transforma timiditatea in incredere.

Dupa ce defineste ceea ce este un prieten, Carnegie ajuta cititorul sa inteleaga cum sa isi faca prieteni. Accentul este pus pe interesele comune ca baza pentru orice relatie de prietenie. Apoi, odata ce ai reusit sa iti faci noi prieteni, Carnegie te invata cum sa ii faci pe cei din jurul tau sa te placa si astfel sa construiesti un cerc social la scoala sau la munca. Mai specific, autorul te invata cum sa arati respect catre prieteni atunci cand vorbesti cu ei. In acest fel si prietenii tai te vor respecta si mai multi oameni vor deveni interesati sa se alature grupului vostru.


Gândește și vei fi bogat, de Napoleon Hill

Publicata pentru prima data in 1937, Gandeste Si Vei Fi Bogat este una dintre cele mai populare carti de dezvoltare personala din toate timpurile. 

In aceasta carte, Napoleon Hill impartaseste formula sa de succes, care include stabilirea obiectivelor si luarea de masuri adecvate contextului in care ne aflam.

Cele 13 principii de succes ale lui Hill reprezinta, de fapt, o filosofie a succesului si a gandirii pozitive, care pentru multi s-au dovedit a fi relevante. Hill sustine ca gandurile noastre devin realitatea noastra si ofera un plan pentru a transforma gandurile in bogatie, incluzand afirmatii pozitive si vizualizarea lor, dar si definirea unui scop si planificare.


Forța gândirii pozitive, de Norman Vincent Peale

Continutul cartii se invarte in jurul ideii de putere a gandurilor care ne pot influenta realitatea. Ce ne invata autorul este cum sa construiesti incredere in fortele proprii, cum sa formulezi obiective mai clare pentru propria viata si cum sa te descurci cu problemele vietii moderne. 

Pentru ca Peale a fost un ministru al Americii si un foarte cunoscut speaker motivational, fara sa fie si un om de stiinta, ideile sale au fost ignorate, respinse si chiar criticate de o serie de experti in psihologie. 

Poate argumentele autorului nu ti se vor parea convingatoare, insa ce poti descoperi este ca increderea, optimismul si recunostinta fata de cei din jur pot fi cheia catre o viata fericita. Si ca argument suplimentar, afla ca Peale a trait pana la varsta de 95 de ani.


Drumul către tine însuți, de M. Scott Peck

Drumul Catre Tine Insuti este o alegere excelenta pentru cei care cauta o abordare spirituala a dezvoltarii personale. 

Cartea combina viziuni stiintifice cu cele religioase ca sa te ajute sa cresti prin confruntarea problemelor si rezolvarea acestora. 

In loc sa traiesti o viata feerica, intr-o bula iluzorie, autorul te indeamna sa analizezi propria realitate si sa aspiri catre intelegere si cunoastere, sa fii suficient de puternic sa abordezi totul cu disciplina, dragoste si gratie. 

Ca sa crestem avem nevoie sa ne punem convingerile la indoiala si sa ne straduim sa gasim adevarul si o existenta cu mai mult sens.


Atitudinea este totul, de Jeff Keller

In Atitudinea Este Totul, Jeff Keller ne arata ca modul in care reflectam asupra vietii noastre si asupra propriei persoane are un efect profund asupra succesului nostru. Keller le ofera cititorilor sfaturi practice despre cum sa isi schimbe mentalitatea si sa isi atinga obiectivele. 

Diferenta dintre succes si esec se reduce la atitudinea pe care o ai, la capacitatea de a te imagina ca un invingator. Potrivit lui Keller, oamenii care au reusit in viata au facut acest lucru prin faptul ca si-au pastrat in mod constant obiectivele in minte si au muncit consecvent pentru a le atinge.

Cartea este un ghid al succesului care ofera 12 lectii despre cum sa dobandesti mai mult control asupra propriei vieti, sa iti invingi fricile si sa iti atingi obiectivele pe care ti le-ai propus.


Puterea prezentului. Ediție de colecție, de Eckhart Tolle

Cartea Puterea prezentului ne spune ca fiecare minut pe care il petreci facandu-ti griji pentru viitor sau regretand trecutul, este un minut pierdut. Tot ceea ce ai de facut este sa traiesti in prezent, acum. 

Autorul iti pune la dispozitie strategii prin care sa reusesti sa traiesti fiecare minut prin puterea prezentului, iar cartea este un ghid in vederea transformarii profunde a constiintei: nu ca o posibilitate viitoare, ci ca una care este oferita acum, indiferent cine esti sau unde te afli. 

Alte cateva idei care merita mentionate din aceasta carte de dezvoltare personale sunt faptul ca viata nu este altceva decat o serie de momente ale prezentului, ca suferinta din viata noastra este cauzata de rezistenta pe care o opunem lucrurilor pe care nu le putem schimba, si faptul ca te poti elibera de aceasta suferinta observandu-ti mintea fara sa incerci sa-ti judeci gandurile.

Iata de ce Puterea Prezentului este si un ghid spiritual care te ajuta sa-ti descoperi adevaratul sine, sa eliberezi suferinta si sa gasesti pacea interioara profunda.


Cele 21 de legi supreme ale liderului. Respecta-le si oamenii te vor urma, de John C. Maxwell

Leadership-ul este un subiect indelung cercetat si despre care au scris foarte multi autori de-a lungul anilor. In general, conceptul de leadership nu are o definitie stricta, si este mai degraba inteles ca fiind abilitatea de directiona si controla activitatile unui grup sau ale unei organizatii. Un leader are rolul a de indruma si de a lua decizii in numele celor care il urmeaza. De asemenea, un leader poate sa fie reprezentat atat de o persoana, cat si un comitet sau un board de directori. 

John Maxwell poate fi numit o autoritate in ceea ce priveste ideea de Leadership, la nivel mondial. A instruit milioane de oameni si scris peste 50 de carti. Ca multi alti autori, Maxwell este de acord ca ldearship-ul este despre a seta o directie, a aduce oamenii la un numitor comun si a-i motiva si inspira. In cartea lui, “Cele 21 de legi supreme ale liderului”, aceste patrunde si mai mult in amanunt in acest concept. 

Cel mai important lucru pe care ni-l transmite aceasta carte este faptul ca leadership-ul se poate invata, nu este mostenit si oricine poate deveni un bun lider, atata vreme cat reuseste sa inteleaga niste principii universale in ceea ce priveste relatia leader-follower.


Inteligența emoțională, de Daniel Goleman

Cartea “Inteligenta Emotionala”a lui Daniel Goleman este un top bestseller cu peste 5 milioane de copii vandute la nivel mondial. Autorul ne explica importanta emotiilor in viata noastra, cum se dezvolta inteligenta emotionala si cum ne ajuta sau ne impiedica emotiile sa ne traim viata de zi cu zi. La nivel practic, cartea are o serie de sfaturi pentru ce sa faci ca sa iti imbunatatesti propria inteligenta emotionala si de ce este aceasta cheia catre o viata de succes. 

Autorul ofera, de asemenea, perspective noi asupra legaturii dintre succes, abilitati cognitive si abilitati perceptive, alaturi de sfaturi utile care poti fi aplicate de oricine doreste sa dezvolte aceasta latura.

Cartea, a declansat o revolutie psihologica care a subliniat rolul crucial al emotiilor in dezvoltarea umana. Atunci cand ne intelegem emotiile, devine mai usor sa vedem situatia asa cum este ea, intr-un mod mai clar si eficient deopotriva. Ne ajuta sa vedem o noua perspectiva in examinarea cauzelor profunde ale bolilor care dauneaza atat familiilor noastre, cat si societatii.


Incepe cu de ce. Cum ne inspira marii lideri astfel incat sa trecem la actiune, de Simon Sinek

De ce? Nu este doar o intrebare, ci este un concept puternic. In aceasta carte, Simon Sinek demonstreaza de ce organizatiile care se ghideaza dupa acest concept au mai multe sanse sa aiba succes decat cele care nu fac asta.

Motivul pentru care sa pleci intodeauna de la intrebarea “De ce?” intr-o companie sau o afacere este simplu si poate fi aplicat intr-o multitudine de contexte. “Oamenii nu cumpara ceea ce faci, ci cumpara motivul pentru care o faci”. Ca sa explice mai bine acest lucru, Sinek prezinta o metafora cu un cerc format din trei inele concentrice. In mijloc este De ce? (de ce exista business-ul tau, care este fundamentul acesteia), apoi Cum? (cum indeplineste business-ul fundamentul de la care ai plecat) si Ce? (ce face compania pentru a indeplini fundamentul de la care ai plecat?)

Desi pare simplu, cei mai multi aplica aceasta metoda invers si pornesc de la Ce si Cum, ignorand intrebarea De ce. Foarte multe companii nu stiu de ce fac ceea ce fac. 

Companiile de succes comunica mai intai de toate de ce fac business-ul pe care il au, urmate apoi de cum le fac si la final dezvaluie si modul in care o fac. 

Cu aceste idei Simon Sinek ii inspira pe ceilalti sa isi construiasca munca si business-urile mai inteligent, folosindu-se si de exemple din lumea reala, explicand cat de importanta este comunicarea in sensul corect si cum sa-ti schimbi modul de gandire astfel incat sa-i inspiri si pe altii.


Incheiere

Sunt prezentate aici 10 carti de dezvoltare personala pe care merita sa le citesti anul acesta, dar cu siguranta poti identifica o serie de alte titluri care te pot ajuta sa te dezvolti mai mult in directia pe care ti-o doresti. Optiunile sunt nelimitate si diverse, nu trebuie decat sa iti doresti sa faci primul pas.

Cel mai important beneficiu in a citi carti de dezvoltare personala este faptul ca cititorul poate sa citeasca si sa puna in practica strategiile invatate si astfel sa isi imbunatateasca propria viata si poate si pe a celor din jurul lor. 

Citind carti de dezvoltare personala te poate ajuta si sa dezvolti incredere in propria persoana, iar in timp te poate ajuta sa depasesti situatii dificile din viata ta reusind astfel sa te bazezi pe propria persoana in orice situatie.